Основната опасност за разпространение на Африканската чума по свинете са задните дворове. Домашните прасета се пускат по улицата, до бунищата, където ходят дивите прасета и заразата се предава.

Това обясни пред БНТ изпълнителният директор на Българската агенция за безопасност на храните Дамян Илиев.

Трябва да се свикне с това, че ако има заболели в заден двор, в 20-километровите зони, опасността за индустриалните ферми е изключително висока, поясни той.

Илиев посочи, че основните усилия сега са заразата да не стигне до големите свинеферми.

ДПС притеснени, че хората ще си укрият прасетата

ДПС притеснени, че хората ще си укрият прасетата

Според Бюрхан Абазов държавните институции не са се сработили в критична ситуация

Опитваме се да не допуснем вируса в индустрията, защото влязъл в търговската мрежа, опаковките на такова месо се превръщат в нещото, което го пренася, подчерта директорът на БАБХ.

Той разясни още, че поставянето във фризери на месото на вече заразени животни не е решение, тъй като вирусът е много устойчив и може да издържи около година при замразяване.

Съветваме стопаните да ги сваряват. Здраво варене, висока температура. Това може да гарантира, че самия продукт няма опасния вирус в себе си. Но продължава рискът за опаковката, допълва Илиев.

Той съобщи, че инкубационния период за вируса на Африканска чума по свинете е от 1 седмица до 10 дни, през който заразените животни не проявяват симптоми.

С военна полиция охраняват кланиците за прасета

С военна полиция охраняват кланиците за прасета

Африканската чума по свинете влезе във Видин

Припомняме, че по-рано днес от ДПС изразиха притеснението си, че хората ще укриват прасетата си.  Според тях държавните инситуциите не са се сработили в критична ситуация. 

Вчера от БАБХ съобщиха, че всички прасета във видинския квартал "Нов път" са рискови.

На заседание в Министерски съвет беше обявено, че военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, отделно на това всички стопанства от типа заден двор в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Небрежност на правителството е предизвикала проблема