Военна полиция ще охранява кланиците в страната при следенето дали се спазват мерките за биосигурност. В страната има регистрирани 110 кланици, като 67 от тях са специализирани за свине. Тяхната дейност ще се осъществява само под контрола на ветеринарите, както и в подкрепата на военна полиция.

Такава мярка обяви земеделският министър Десислава Танева в Министерски съвет след като се проведе съвещание на Националния епизоотичен съвет във връзка с продължаващото разпространение на африканска чума по свинете.

Случаят от Видин на умряло прасе вече е потвърден. Животното от ромската махала "Нов път" е заразено с АЧС. Всички прасета от ромската махала трябва да бъдат умъртвени, но Десислава Танева заяви, че има увереност, че службите ще се справят. Тя благодари на съдействието на МВР.

Видин да очаква огнище на чума според логиката на заболяването

Видин да очаква огнище на чума според логиката на заболяването

Дамян Илиев уверен в мерките, но те да се спазват

Единствената мярка, която е известна на този етап за ликвидиране на заболяването, е умъртвяване на животните. Десислава Танева заяви, че лечение, както и ваксина на този етап в световен мащаб не са известни.

Друга мярка, която се въвежда, е ликвидирането на всички задни дворове, където се отглеждат свине, в 20-километровата зона около големите свинекомплекси. У нас 65 свинекомплекса са регистрирани, като в три от тях има установена африканска чума по свинете. Отглеждането на прасета трябва да става единствено и само със съответното ниво биосигурност.

Като друга мярка за ограничаване на разпространението е взетото решение в максимално кратки срокове да се определят площадките за загробване на заразените животни. Десислава Танева уточни, че всички площадки ще бъдат проверени от експерти.

Държавата ще обезщети стопаните за всички евтаназирани животни, а след това ще очаква възстановяване на разходите от Европейската комисия. Това възстановяване може да бъде между 70 и 100% според оценката за изпълнени мерки по плана за действия, обясни Танева.

Вицепремиерът Томислав Дончев също взе отношение, подчертавайки, че каквито и да е мерки да се взимат от държавата, за да сработи, всяка една мярка трябва да има подкрепата на хората. Той призна, че държавата има проблем със съдействието на гражданите, като включително има и кметове, които саботират изпълнението на мерките за биосигурност.

"Най-ефективната превантивна мярка, особено в буферната зона, е прасетата, отглеждани в заден двор - заколване и термична обработка. Съхраняването във фризера може само да замрази проблема, даже да го замрази с месеци. След използване на месото, извадено от фризера след няколко месеца, заразата може да пламне отново".

Припомняме, че огнищата на африканска чума по свинете у нас вече са 22. 20 са регистрираните случаи при дива свиня. 

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Във връзка с разпространението на болестта четири области обявиха бедствено положние - Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области обявиха превантивни мерки.