Пробите от четвъртия голям свинекомплекс в село Юделник, Русенско, са отрицателни, съобщи БНТ.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Това наложи удължаване на бедственото положение в област Русе до 21 август и разширяване на обхвата на мерките против разпространение на заразата.

Африканска чума в трета ферма в Русенско

Африканска чума в трета ферма в Русенско

В свинекомплекса в село Голямо Враново се отглеждат около 30 000 животни

Продължава евтаназирането и загробването на животните от свинекомплексите в Николово и Бръшлен.

От Българската агенция по безопасност на храните заявиха, че не са загробени живи прасета. Разширява се обхватът на мерките за спиране разпространението на заразата, след като тя засегна и свинекомплекса в Голямо Враново, където се отглеждат около 30 000 животни.

Д-р Георги Чобанов, директор на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ потвърди, че не е открито огнище на чума по прасетата в свинекомплекса в Юделник.

Въпреки това от Агенцията за безопасност на храните уверяват, че контролът в района и на Юделник остава засилен и периодично се вземат нови проби от животните там.

Държавата започва умъртвяване на прасетата в домашните стопанства

Държавата започва умъртвяване на прасетата в домашните стопанства

Борбата със свинската чума продължава и в следващите две години

Припомняме, вчера в Народното събрание министър Десислава Танева бе привикана от депутатите, за да даде повече информация за мерките, които държавата предприема. Ден преди това тя призна, че има известно забавяне като реакция от страна на властите.

Министър Танева призна, че опасността е голяма и че ситуацията е тежка. От БСП й поискаха оставката, на което тя отговори, че в настоящата ситуация, за нея една оставка би била само облекчение.

Българската агенция по храните вече се оплака, че не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата. Министър Танева призова за стриктни мерки и изпълнение на предписанията.

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Небрежност на правителството е предизвикала проблема

Още преди две седмици свиневъди заявиха, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

Три области са обявили бедствено положение заради разпространението на болестта - Русе, Плевен и Разград. Огнища на заболяването обаче има и в Бургаска област.

На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение
Обновена

Чума порази втора ферма в Русенско, Плевен и Разград обявиха бедствено положение

Предстои умъртвяване на всички животни