Трета индустриална ферма е засегната от Африканска чума по свинете в област Русе.

Индустриалната ферма е в село Голямо Враново, община Сливо поле, област Русе. В свинекомплекса се отглеждат около 30 000 животни със затворен производствен цикъл.

Положителните проби са лабораторно потвърдени днес, 26 юли 2019 г., от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, съобщават от БАБХ.

Това е третият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма в областта след комплекса в село Бръшлен. Първата засегната ферма беше в село Николово

Свинекомплексът в село Голямо Враново попада в надзорната зона около обявеното огнище в свинекомплекса в село Бръшлен.

В област Русе бе въведено бедствено положение заради разпространението на болестта, която заплашва целия икономически сектор. 

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС.

Eврокомисарят по здравеопазване обещава компенсации за чумата по свинете

Eврокомисарят по здравеопазване обещава компенсации за чумата по свинете

БАН уверява, че няма опасност за хората от африканската чума

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на изискванията на националното и европейско законодателство.

БАБХ напомня, че АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.

Днес в Народното събрание министър Десислава Танева бе привикана от депутатите, за да даде повече информация за мерките, които държавата предприема. Вчера тя призна, че има известно забавяне като реакция от страна на властите. Министър Танева призна, че опасността е голяма и че ситуацията е тежка. От БСП й поискаха оставката, на което тя отговори, че в настоящата ситуация, за нея една оставка би била само облекчение.

Eврокомисарят по здравеопазване обещава компенсации за чумата по свинете

Eврокомисарят по здравеопазване обещава компенсации за чумата по свинете

БАН уверява, че няма опасност за хората от африканската чума

Българската агенция по храните вече се оплака, че не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата. Министър Танева призова за стриктни мерки и изпълнение на предписанията. 

Още преди две седмици свиневъди заявиха, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

Три области са обявили бедствено положение заради разпространението на болестта - Русе, Плевен и Разград. Огнища на заболяването обаче има и в Бургаска област.

От началото на годината има 20 случая на открити диви свине - Силистра, Добрич, Плевен, Варна, Враца, Търговище и Монтана. Вчера е открит труп на глиган в област Монтана