Компенсации за чумата по свинете в България ще има, а умъртвяването на заразените прасета е единственият начин за овладяване на ситуацията, коментира пред БНТ еврокомисарят по здравеопазване и сигурност на храните Витянис Андрюкайтис.

Той предупреждава, че вирусът е много опасен за прасетата и към момента няма ваксина, разпространява се сред дивите прасета и вероятно е дошъл в България от Румъния, преди това от Украйна и Молдова. Андрюкайтис е в постоянен контакт с българските власти и е готов на среща с министъра на земеделието Десислава Танева.

"Знаете, че европейския ветеринарен екип на място в момента е на място в България. Те работят рамо до рамо с българските официални контролни власти и ветеринарните служби. Много е важно да се разбере по какъв начин инфекцията е преминала към една от най-големите свинеферми в страната ви", обяснява той.

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Министърът увери, че няма опасност от екологична катастрофа

Когато преди две години в България имаше африканска чума, но само при диви прасета, не се е стигна до заразяването на домашни, сега е много важно хората да разберат колко сериозен е проблемът, допълва еврокомисарят.

"Хората по места трябва да разберат, че ситуацията е много сложна. Трябва със сигурност да се спре разпространението на заразата чрез дивите прасета, нелегална търговия, чрез храната на прасетата, чрез транспорта и човешкия фактор. Много е важно да се разбере, че човешките дейности, специално нелегалната продажба на свинско месо е много опасна.", коментира Андрюкайтис и призова властите за по строги мерки.

"Строгите мерки за биосигурност трябва да бъдат прилагани както в големите свинеферми, така и в дворовете на хората, където се отглеждат прасета. Хората трябва да разберат, че трябва да се предприемат извънредни мерки. Те трябва постоянно да са във връзки със съответните органи как да прилагат мерките за биосигурност. Най-важното сега е умъртвяването на заразените животни."

Африканската чума бута цените на свинското нагоре

Африканската чума бута цените на свинското нагоре

До края на годината може да скочи и до 50%

Еврокомисарят разбира, че избиването на животните е много болезнено за хората, но това е единственият начин, за да бъде спряна заразата. Трябва да бъдат умъртвени не само заразените прасета, но и тези, които са били в близост до тях.

Според него не трябва да се търсят конспиративни теории, свързани с тези мерки. Само така може да бъде спасен целия сектор и намалени икономическите щети. Той допълва, че сега е много топло и вирусът продължава да се разпространява бързо.

"Мога да покажа примери с много ефективни мерки в Чехия, където заразата беше спряна чрез умъртвяване на прасетата. А сега и в Белгия. В Белгия беше установена африканска чума само по дивите прасета, но въпреки това властите решиха да предприемат строги мерки и бяха умъртвени и домашните прасета, които са били в близост до тях. Разбира се, хората ще бъдат компенсирани за финансовите си загуби", обяснява еврокомисар Андрюкайтис.

И в България, и в Белгия хората ще бъдат финансово компенсирани за загубата на животните си, а ЕК поема и 75% от разходите за умъртвяване и дезинфекция на фермите.

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Небрежност на правителството е предизвикала проблема

Проф. Христо Найденски, директор на Института по микробиология към БАН уверява, че няма опасност за хората от африканската чума по свинете. "Човекът играе активна роля в разпространението на чумата - единият начин е по природен път през дивите свине чрез лова и отстрела, другият е чрез внос на замразено месо", коментира той.

Вирусът не е опасен за човека, "консумирайки заразено месо, човек не може да предаде инфекцията в околната среда, но ако се изхвърлят отпадъци, които не са добре термично обработени - като скари, пържоли и т.н., и попаднат на кучета, гризачи, вече се създава опасност", обясни професорът.

Той добави, че термичната обработка на месото трябва да е над 90 градуса, а още през 2017 г. център за оценка на риска направил анализ и предупредил, че инфекцията може да стигне България.

БАБХ припомни правилата за храненето на животни, във връзка с Африканската чума по свинете

БАБХ припомни правилата за храненето на животни, във връзка с Африканската чума по свинете

Общо до този момент огнищата при домашни свине са 21

Припомняме, според бившия заместник министър на земеделието и настоящ депутат Бюрхан Абазов разпространението на заразата е нелогично. Според него прасетата се заразяват от фуражи.

На 21 юли започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово бе потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Българската агенция по храните се оплака, че не получава подкрепа от ловците, въпреки разрасналата се епидемия на африканска чума при прасетата. Министър Танева призова за стриктни мерки и изпълнение на предписанията.

На 23 юли вечерта бе потвърдено, че има вирус на африканска чума в още една индустриална свинеферма в село Бръшлен, Русенско. Там се отглеждат близо 40 000 прасета, които ще бъдат умъртвени. Бедствено положение е обявено и в Плевен и в Разград.

Вчера земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски при мерките за справяне с чумата по свинете, а еврокомисар Андрюкайтис подчерта, че страната ни може да изгуби свиневъдството си.

Чумата по свинете "зарази" парламента

Чумата по свинете "зарази" парламента

Левицата вика Танева и Дончев в парламента