Асоциация на потребителите предупреждава, че заради кризата с африканската чума цените на свинското месо в България е възможно драстично да поскъпнат.

В краткосрочен план поскъпването ще бъде в рамките на 10%, но до края на годината може да достигне 50%, ако не бъде овладяна заразата, заявяват от Асоциацията за защита на потребителите с председател Пейо Майорски. По техни данни свинското месо е поскъпнало в последния един месец със 7% до 7.60 лв/к.

Предвид тенденцията за покачване на цените на свинското месо на световните пазари може да се очаква това да стигне и до българския пазар.

Потвърдиха нови огнища на чума в областите Плевен и Велико Търново

Потвърдиха нови огнища на чума в областите Плевен и Велико Търново

Открити са в две лични стопанства с по 30 прасета

В световен мащаб отново причина е разпространението на болестта африканска чума по свинете и то най-вече на пазара в Азия. Китай е най-големият производител в света. Заради заразата в последните месеци там са избити над 1.2 млн. животни. Именно огромният недостиг в Китай ще повиши и световните цени, включително и на българския пазар, където по-голямата част от суровината е внос. Европа е нетен износител на свинско и България внася две трети от суровината си от ЕС.

Затова е се отчита ръст от 30% тази пролет, в Германия с 25%, Испания - 28%, Холандия - 27%, съответно цените са достигнали до 1,77 евро на кг. в Холандия, където е най-високата цена.

Прогнозите са през втората половина на годината да има ново повишение.

У нас има реална опасност свиневъдството да се заличи като отрасъл с продължаващото разпространение на болестта, което означава и загуба на работни места, поминък и приходи за държавата. По данни на Българската агенция за безопасност на храните общият брой на индустриалните ферми в България е 60, а броят на животните в тях 387 578.

Припомняме, че по-рано днес Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви пред БНР, че България може да изгуби свиневъдството си. Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата по свинете.

Към момента бедствено положение е обявено до края на месеца в три области в страната - Русе, Плевен и Разград. Целта на бедственото положение е разпространението на заразата да бъде овладяно.