13 страни в Европа са заразени с африканска чума по свинете. Обстановката е много динамична, призна земеделският министър Десислава Танева в парламента за заразата с африканска чума по прасетата.

Към днешна дата са регистрирани 21 огнища при домашни свине в шест области на странатаЗасегнати са и две индустриални ферми с общо 57 000 свине. Масово нерегистрирани ферми са засегнати от чумата, стана ясно от думите й. 

Африканската чума бута цените на свинското нагоре

Африканската чума бута цените на свинското нагоре

До края на годината може да скочи и до 50%

Един призрак броди из Европа, това е призракът на африканската чума, захапа Бюрхан Абазов от ДПС, който е притеснен, че заразата в България е факт.Мерките на държавата били некоординирани и хаотични, по мнението му. Институциите в страната не сработиха в критична ситуация, категоричен е депутатът.

Според отговора на министър Танева е нормално да очакваме още огнища. Пикът на заболяването бил през юли, август и септември. Свинете от личните стопанства били виновни за разпространението. Освен това държавата праща дружинки да търсят умрели диви свине и ще вземе мерки за депопулацията на вида. 

От ПП "Възраждане" се съмняват, че изобщо има чума по свинете

От ПП "Възраждане" се съмняват, че изобщо има чума по свинете

Държавата действа като бандит

Премиерът и министърът на финансите давали подкрепата си за борба с чумата. Хора от научната област извършвали разяснителна кампания в засегнатите райони.

За да се ограничи заразата, свинете се умъртвяват хуманно. Свинете се умъртвяват по метод, одобрен от ЕС, уверява Танева. На специален терен се загробват умъртвените животни. Взимат се проби от домашните свине. Конфискуват се месни продукти, провеждат се мерки за биосигурност. Допълнителни мерки са въведени - следят се всички ГКПП-та за пренос на храни. Забранен е износът на свинско месо от България към Гърция.

Предприемаме всички мерки за локализиране на мерките от чума, обясни министър Танева. Вземат се мерки, за да не се зарази околната среда, стана ясно още от думите на Десислава Танева.

Над 4,4 милиона лева през миналата година са дадени за мерки срещу африканската чума по свинете. В тази сума влиза и изграждането на оградата с Румъния. Допълнително са отпуснати 3,7 милиона лева за борба с чумата. Това заболяване е изключително бързо разпространяващо се, силно заразно, изтъкна министърът на земеделието. За потребителите на свинско месо то е безопасно. 

БАБХ припомни правилата за храненето на животни, във връзка с Африканската чума по свинете

БАБХ припомни правилата за храненето на животни, във връзка с Африканската чума по свинете

Общо до този момент огнищата при домашни свине са 21

Припомняме, на 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата по свинете.

Според бившия заместник министър на земеделието и настоящ депутат Бюрхан Абазов разпространението на заразата е нелогично. Според него прасетата се заразяват от фуражи.

На 21 юли започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

На 24 юли втора ферма в русенско бе засегната от чумата и започна умъртвяване на животните. Плевен и Разград обявиха бедствено положение.