От ПП "Възраждане" поставят под съмнение дали има изобщо чума по свинете. Като причина да се съмнява председателят на партията Костадин Костадинов изтъкна нова, че миналата година БАБХ е излъгала за чумата по овцете.

По думите му правителството на ГЕРБ, ВМРО и ДПС са нанесли няколко смъртоносни удара на българския народ - пробивът на системата на НАП, договорът за американските самолети, отмяната на машинното гласуване. Като удар Костадинов посочи и "усилията на правителството да унищожи свиневъдството".

Костадинов е категоричен, че държавата действа като бандит и всъщност това вече не било нашата държава, а една окупирана територия.

Той посъветва стопаните от задния двор да не дават животните си, защото те не са престъпници.

БАБХ припомни правилата за храненето на животни, във връзка с Африканската чума по свинете

БАБХ припомни правилата за храненето на животни, във връзка с Африканската чума по свинете

Общо до този момент огнищата при домашни свине са 21

Д-р Пламен Пасков - ветеринарен лекар и активист на ПП "Възраждане" също има съмнения за АЧС и диагностиката на заразата. Пасков коментира, че за случая в село Зидарово БАБХ са публикували на сайта си протоколи, на които са били заличени подписи, заличен стопанин и е нямало указана ушна марка.

"Мерките, които са взели БАБХ, за унищожаване на животните не съответстват не техните собствени инструкции", изтъкна ветеринарният лекар.

Потвърдиха нови огнища на чума в областите Плевен и Велико Търново

Потвърдиха нови огнища на чума в областите Плевен и Велико Търново

Открити са в две лични стопанства с по 30 прасета

Пасков е на мнение, че умъртвяването би трябвало да е с методи, които не включват пожарна пяна. Той поясни още, че в Зидарово прасетата не били загробвани дълбоко в земята, както е по изискване на БАБХ, а били заравяни с малко пръст. Заради това още на следващия ден в селото се е разнесла непоносима миризма.

Ветеринарният лекар смята, че начинът, по който се води борбата с африканската чума, допринася и за замърсяване на подпочвените води, а оттам се стига и до питейната вода.

Пасков е категоричен, че "БАБХ е мръсен ветеринарно-административен инструмент", който спомага за унищожаване на свиневъдството в страната.

Владимир Павлов, областен координатор на ПП "Възраждане" - Бургаска област, също коментира ситуацията в село Зидарово, като поясни, че близо 106 животни са били умъртвени, без да бъдат спазвани никакви изисквания.

По думите му хората са били учудени защо унищожават животните им, след като никой не е видял да се вземат проби от техните стопанства.

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Министърът увери, че няма опасност от екологична катастрофа

Председателят на ПП "Възраждане" коментира и че миналата година за изграждането на оградата по границата с Румъния, която трябвало да пази за навлизането на диви прасета у нас, са хвърлени на вятъра 1 млн. лв.

Той посочи, че част от оградата към момента липсва, а това той определи като престъпление по служба.

Д-р Любомир Кулински от БАБХ се включи в дискусията, като подчерта, че взетите проби от всички огнища до този момент са потвърдени първо от частна лаборатория и след това от националната референтна лаборатория в София и едва след това е издавана заповед от шефа на БАБХ за наличие на огнище на чума по свинете.

Той изтъкна още, че решенията къде да се загробят определен брой животни се вземат от областните епизоотичните комисии, на които БАБХ не може да влияе.

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Небрежност на правителството е предизвикала проблема