Осъмнахме с открито 22-ро огнище на африканска чума по свинете. То е в зоната на останалите огнища. Това заяви земеделският министър Десислава Танева пред Нова телевизия.

Няма ваксина срещу чумата по свинете. По-рестриктивни мерки ще се вземат от следващата седмица. Те включват разговори с малките домашни стопанства да си умъртвят свинете, уточни министърът.

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Небрежност на правителството е предизвикала проблема

Борбата с чумата ще продължи и в следващите две години. Ще трябва да се научим как да живеем, че да спрем заразата, изтъкна Танева. 

Заразата идва в Европа преди около 10 години. Заболяването е в 23 държави от три континента. Чехия се с справила навреме със заразата, но там са унищожени всички домашни прасета. 

Африканска чума в трета ферма в Русенско

Африканска чума в трета ферма в Русенско

В свинекомплекса в село Голямо Враново се отглеждат около 30 000 животни

Личните стопанства са част от традицията, но нямат мерки за биосигурност и са един от основните рискове, смята настоящият земеделски министър.

Мерките на държавата са да се намалят щетите от заразата. Трябва да бъдем безкомпромисни, смята министърът на земеделието. Високи рискови фактори трябва да бъдат елиминирани, отсече Танева. 

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Министърът увери, че няма опасност от екологична катастрофа

Хората трябва да разберат, че за известно време няма да отглеждат прасета в личното си стопанство. В тежка криза сме в сектора, това е тежко икономическо заболяване, подчерта тя.

Там, където са допуснати пропуски, ще се носи отговорност, каза Танева. 

Eврокомисарят по здравеопазване обещава компенсации за чумата по свинете

Eврокомисарят по здравеопазване обещава компенсации за чумата по свинете

БАН уверява, че няма опасност за хората от африканската чума

Припомняме, на 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

В същия ден новият-стар земеделски министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата по свинете.

Според бившия заместник министър на земеделието и настоящ депутат Бюрхан Абазов разпространението на заразата е нелогично. Според него прасетата се заразяват от фуражи.

На 21 юли започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

На 24 юли втора ферма в русенско бе засегната от чумата и започна умъртвяване на животните. Плевен и Разград обявиха бедствено положение.

На 26 юли вицепремиерът Томислав Дончев, който ръководи Епизоотичния съвет съобщи, че загробването на убитите свине ще бъде по местообитание.