Ситуацията е тежка, заяви вицепремиерът Томислав Дончев по повод увеличаващите се огнища на африканска чума по свинете.

Мярката за ограничаване на разпространението на африканска чума по свинете след евтаназиране, е загробване на място.

Това заяви вицепремиерът Томислав Дончев пред журналисти след участието си в предварително планираното заседание на Съвета за развитие на Южен централен район. 

От ПП "Възраждане" се съмняват, че изобщо има чума по свинете

От ПП "Възраждане" се съмняват, че изобщо има чума по свинете

Държавата действа като бандит

Има екарисаж във Варна, но не се препоръчва транспортирането на избитите животни, стана ясно от думите на Дончев.

Припомняме, на 17 юли Дончев стана председател на Централния епизоотичния съвет към МС. 

Eврокомисарят по здравеопазване обещава компенсации за чумата по свинете

Eврокомисарят по здравеопазване обещава компенсации за чумата по свинете

БАН уверява, че няма опасност за хората от африканската чума

"За съжаление, всички специалисти, ветеринарни лекари твърдят, че не е възможно транспортирането на животни на такова разстояние, защото това означава допълнителни шансове за разпространение на заразата на стотици километри от огнището. Когато се определя място за загробване на животни, това не се прави по фриволна преценка на един човек. Там всички специалисти, включително и на "Басейнова дирекция", трябва да одобрят мястото", каза Дончев. 

Има умъртвени около 500 животни в малки стопанства тип "заден двор". Тук не се включват евтаназираните животни в големите промишлени комплекси.

"21 са огнищата, вече може да са станали 22 огнищата. Много подходящ сезон за разпространение на заразата. Вземат се мерки. След обществеността няма пълно съдействие, има опити за извеждане на животни. МВР и сили на Българската армия са мобилизирани. Трябва да бъдат взети всички мерки, за да се ограничи разпространението на заразата. В свинекомпелксите се вземат най-високите мерки за защита", каза Дончев. 

БАБХ припомни правилата за храненето на животни, във връзка с Африканската чума по свинете

БАБХ припомни правилата за храненето на животни, във връзка с Африканската чума по свинете

Общо до този момент огнищата при домашни свине са 21

Припомняме, на 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

В същия ден новият-стар земеделски министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата по свинете.

Според бившия заместник министър на земеделието и настоящ депутат Бюрхан Абазов разпространението на заразата е нелогично. Според него прасетата се заразяват от фуражи.

На 21 юли започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

На 24 юли втора ферма в русенско бе засегната от чумата и започна умъртвяване на животните. Плевен и Разград обявиха бедствено положение.