Бедствено положение е обявено в Добричка област заради заразата от африканска чума по свинете, предаде БНТ. В областта няма регистрирано огнище, но се вземат превантивни мерки. До 5 август всички нерегистрирани домашни прасета трябва да бъдат унищожени.

Към момента в страната са установени 22 огнища на африканска чума. Заболяването е разпространено частично на територията на седем области, предимно в северната част на страната.

Припомняме, на 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

Най-много огнища има в Плевенско - 11. Засегнати са предимно стопанства от типа "заден двор". Справка на сайта на Агенцията по безопасност на храните показва, че първият доказан случай на заразяване в страната е именно в Плевенско, в началото на юли.

В област Бургас е регистрирано само едно огнище, във Варненско е засегнат само град Провадия.

Заразата е обхванала и животни в селата Морава и Климентово във Великотърновска област.

В област Враца са регистрирани две огнища. В град Търговище заразата е засечена при домашни прасета.

Най-тежка е ситуацията в Русенска област. Там са регистрирани 3 огнища в индустриални ферми. Те са в селата Николово, Бръшлен и Голямо Враново.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че са отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

От свинекомплекса в Голямо Враново смятат, че заразата с африканска чума идва отвън. От години там са въведени строги мерки за биосигурност, които обаче така и не спряха заболяването. Тепърва ще се изясняват причините за проникването му в свинекомплекса. Прогнозите са, че всичко това ще влоши икономическата обстановка в целия регион.

"Аз лично смятам, че контролът беше един от най-високите, който аз въобще съм виждала. Въпреки това проникването на заболяването е факт. Хората са доста разстроени, защото тук работят 180 души... Оставането им без работа при едно унищожаване на свинете ще влоши икономическата обстановка в целия регион." - коментира Петя Ангелова, главен счетоводител на свинекомплекса в Голямо Враново.

Влизането на африканската чума по свинете в трети голям индустриален обект наложи удължаване на бедственото положение в област Русе до 21 август, както и разширяване на обхвата на мерките против разпространение на заразата.

"Разширяваме зоната на мерките. Има терени, които терени са подходящи, които са одобрени от комисията така, че надяваме се оттук - нататък това да не бъде пречка за процеса на унищожаване на огнищата. А за другия свинекомплекс в Юделник имаме резултати, които са отрицателни." - заяви д-р Георги Чобанов, директор на дирекция "Здравеопазване и хуманно отношение към животните и контрол на фуражите" към БАБХ.

Въпреки това от Агенцията за безопасност на храните увериха, че контролът в района и на Юделник остава засилен и периодично се вземат нови проби от животните.

Кметовете в област Добрич трябва да осигурят места за загробване на животните от стопанствата тип "заден двор", които трябва да бъдат умъртвени през следващите дни.

Спират проверките за земеделски субсидии в зоните с чума по свинете

Спират проверките за земеделски субсидии в зоните с чума по свинете

Това са част от мерките за превенция срещу разпространението на заразата