Държавен фонд "Земеделие" временно спира да проверява достоверността на декларациите за отпускане на земеделски субсидии в областите с чума по свинете, съобщи БНТ.

Проверките на място във всички животновъдни стопанства, които се намират в 3-километровата предпазна зона на заболяването са преустановени със заповед на изпълнителния директор на фонда Васил Грудев.

Извън предпазната зона се забраняват още проверките във всички стопанства, в които се отглеждат свине, попадащи в обхвата на областите с обявени огнища на африканска чума.

Отрицателни са пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско

Отрицателни са пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско

Бедственото положение в Русенско е удължено до 21 август

А в областите Разград и Русе прекъсва извършването на проверките на площ, свързани с схемите и мерките от директните плащания.

Забраните са част от мерките за превенция срещу разпространяването на болестта.

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че са отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. 

Преди това пък земеделският министър Десислава Танева обяви, че започва умъртвяване на прасетата в домашните стопанства. По думите й борбата с чумата ще продължи и през следващите две години. 

Държавата започва умъртвяване на прасетата в домашните стопанства

Държавата започва умъртвяване на прасетата в домашните стопанства

Борбата със свинската чума продължава и в следващите две години

На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.