Видин трябва да очаква огнище на чума според логиката на заболяването. Дори при едно болно животно, всички свине във ферма трябва да се унищожават, коментира пред БТВ шефът на БАБХ Дамян Илиев. Той е уверен в мерките, но те трябва да се спазват.

Илиев е съгласен с еврокомисаря по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис, че държавата не си е свършила съвсем работата за африканската чума, но добави, че хората започнали да крият прасета по дворовете.

Свинефермите в България не са на отделни сектори и ако трябва да се избира между отделни животни за унищожаване или не, това е хазарт. Дори при едно болно животно във фермата, всички свине трябва да се унищожат.

"Безусловно е доказано, че има вирус. Нашите ферми не са технологично разделени, за да не влезе заразата навсякъде. Това би било хазарт", обясни той и добави, че твърдения за екокатастрофа заради загробване на хиляди трупове на животни по поречието на Дунав, са безпочвени.

Проверяват сигнал за африканска чума във Видин

Проверяват сигнал за африканска чума във Видин

Получен е сигнал за заразено прасе в частен имот

До момента няма забележки от ЕС и от Световната здравна организация за предохранителни мерки на БАБХ, "не е наша вината, че някои институции или ведомства не са си свършили работата", коментира той.

Само 3 мобилни инсинератора са на разположение в България и те работят териториално, имат и друга работа освен унищожаване на свине. Да се карат заболелите свине до тях, е  да се разнасят през няколко области, не бих разрешил, допълва директорът на БАБХ.

По думите му, пробите от Видин вероятно ще са положителни, защото това показва логиката на развитие и разпространение на болестта, обяснява той.

Относно ситуацията в Зидарово, Илиев коментира "как хора изнасят прасета през задния двор, за да избегнат евтаназия".

А когато кметът разбира, решава да ги зарови и сега тези прасета ще се изравят, ще се загробват на конкретно определено за това място и ще се извършва допълнителна дезинфекция, обяснява Дамян Илиев.

Уволняват служителка, препоръчала клане на прасетата от задния двор

Уволняват служителка, препоръчала клане на прасетата от задния двор

Препоръката била неофициална, но несъгласувана с ръководството

Припомняме, че огнищата на африканска чума по свинете у нас вече са 22.

Вчера стана ясно, че са отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Министър Танева пък поясни, че започва умъртвяване на прасетата в домашните стопанства.

На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

Eврокомисарят по здравеопазване обещава компенсации за чумата по свинете

Eврокомисарят по здравеопазване обещава компенсации за чумата по свинете

БАН уверява, че няма опасност за хората от африканската чума