Уволняват дисциплинарно служителка от община Стара Загора, самоволно и неофициално призовала да се изколят прасетата от личните стопанства, пише "24 часа". Указанията били разпратени до селските кметове.

Информацията е от общинския пресцентър. От общинската администрация уточниха, че въпросната служителка се позовавала на заповед на кмета Живко Тодоров, каквато заповед обаче никога не била издавана

Проверяват сигнал за африканска чума във Видин

Проверяват сигнал за африканска чума във Видин

Получен е сигнал за заразено прасе в частен имот

Според него никога не било вземано подобно крайно решение. За самоинициативата си служителката дори не била уведомила общинското ръководство и ненужно създала паника сред собствениците на прасета, отглеждани в стопанства тип "заден двор".

От Областната епизоотична комисия има препоръка, която била в пожелателен тон към стопаните да заколят животните от личните си стопанства, докато те са здрави. 

Спират проверките за земеделски субсидии в зоните с чума по свинете

Спират проверките за земеделски субсидии в зоните с чума по свинете

Това са част от мерките за превенция срещу разпространението на заразата

След 5 август започват масови проверки по селата дали хората отглеждат нерегистрирани официално прасета. Ако бъдат открити подобни животни, те ще бъдат умъртвявани на място, труповете им - прибрани, а собствениците им ще бъдат глобени, вместо да получат някаква компенсация, става ясно от указания, изпратени от областната дирекция по безопасност на храните до кметовете на общини. 

Чумата по свинете - пандемия, може да зарази цели континенти

Чумата по свинете - пандемия, може да зарази цели континенти

По думите на проф. Христо Найденски инфекцията много бързо се разпространява

До момента в област Стара Загора няма констатирани огнища на "африканска чума". В областта само във ферми при промишлени условия се отглеждат над 190 хиляди прасета.

Смята се, че поне засега Стара планина пази област Стара Загора от болестта, тъй като вълната от болни животни все още не е успяла да я премине.

Според директора на областна дирекция "Земеделие" в Стара Загора Елка Бонева представителите на местната власт - селски кметове и кметски наместници, не разбирали сложността на ситуацията. "Често те не само, че не ни подкрепят, но и ни дават невярна информация", обяви Бонева по време на заседание на областната епизоотична комисия. 

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Небрежност на правителството е предизвикала проблема

Припомняме, че огнищата на африканска чума по свинете у нас вече са 22.

Вчера стана ясно, че са отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Министър Танева пък поясни, че започва умъртвяване на прасетата в домашните стопанства.

На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.