Във видинския квартал "Нов път" има само нерегистрирани лични стопанства, където се отглеждат прасета. Това става ясно от съобщение на БАБХ, с което се потвърждава изследването и съответно огнището на африканска чума по свинете във Видин.

Това е първото огнище на болестта в тази област.

Умъртвяване на домашни свине в личните стопанства ще бъде извършено в рисковите квартали на град Видин и в село Новоселци.

В 3-километровата предпазна зона около огнището има една индустриална ферма, която е под ветеринарномедицински надзор, за да бъде предпазена от навлизане на вируса в нея.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата на европейското и националното законодателство и Плана за спешни действия при контрол на АЧС. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждане в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания, посочват от БАБХ.

С военна полиция охраняват кланиците за прасета

С военна полиция охраняват кланиците за прасета

Африканската чума по свинете влезе във Видин

Припомняме, тази сутрин на съвещание в Министерски съвет на Националния епизоотичен съвет беше обявено, че военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, отделно на това всички стопанства от типа заден двор в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.

Създадени са зони на рестрикция (3 км предпазна и 10 км надзорна зони), в които са наложени мерки за контрол и ликвидиране на АЧС. Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор.

Видин да очаква огнище на чума според логиката на заболяването

Видин да очаква огнище на чума според логиката на заболяването

Дамян Илиев уверен в мерките, но те да се спазват

От БАБХ призовават хората да започнат да колят спешно свинете в задните си дворове, като напомнят, че месото трябва да премине термична обработка.

От Агенцията подчертават, че превенцията в момента е най-важна с оглед овладяване на ситуацията. АЧС е опасно и бързо разпространяващо се заболяване. Превенцията му изисква отговорност, стриктност в прилагане на правилата за биосигурност и последователност на мерките.

Проверяват сигнал за африканска чума във Видин

Проверяват сигнал за африканска чума във Видин

Получен е сигнал за заразено прасе в частен имот