Първи случай на африканска чума в Югозападна България бе регистриран в база за интензивно стопанисване към Държавно ловно стопанство "Искър", Самоковско, съобщи БНР.

Положителната проба е от диво прасе.

От Югозападното държавно предприятие са потвърдили наличието на вируса в ловно стопанство "Искър", след като и втората проба при дивото прасе се оказала положителна.

Предприети са всички ограничителни мерки, като в базата влизат само служители на стопанството, на които се извършва задължителна дезинфекция.

На територията на ловното стопанство не се допускат външни лица и туристи.

Засилени са мерките по граничните пунктове с Гърция и Северна Македония, като се проверяват всички автомобили да не се пренася прясно свинско месо или продукти от него.

Д-р Михаил Бащавелов, областният директор на БАБХ пояснява, че се извършва дезинфекция на всеки автомобил.

Завишен е и контролът в хранителните магазини и търговските вериги, в които се предлага месо, в петте лицензирани кланици и около 20 месопреработвателни обекти.

Около 5000 са прасетата в Благоевградска област, отглеждани при домашни условия. Ветеринарите са категорични, че по-добре е те да бъдат заклани сега, тъй като все още няма регистрирано огнище на африканска чума.

И в Свищов обявиха бедствено положение заради чумата по свинете

И в Свищов обявиха бедствено положение заради чумата по свинете

Започва умъртвяването на 17 500 животни

Припомняме, че по-рано днес беше обявено бедствено положение и в Свищов заради чумата по свинете. 

По-рано през деня от БАБХ заявиха, че влизат в лични стопанства и ще търсят живи прасета за евтаназия.

Четвърти ден пък продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол заради умъртвяване на свинете.

Преди това стотици се събраха в Пазарджик, за да протестират срещу заповедта за избиване на домашните свине от частните дворове.

1,5 млн. лв. компенсации очакват трите свинекомплекса в Русенско

1,5 млн. лв. компенсации очакват трите свинекомплекса в Русенско

Между 300 и 600 хил. лв. получава всеки един от тях

На среща с кметовете от област Пазарджик премиерът Бойко Борисов обеща свиневъдите да бъдат компенсирани с 300 лв. на двор.

След това Корнелия Нинова заяви, че с 300 лв. Борисов се подиграва с тревогите на хората.

Припомняме, че заразата порази три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

БАБХ влиза в лични стопанства и търси живи прасета за евтаназия
Обновена

БАБХ влиза в лични стопанства и търси живи прасета за евтаназия

Загубите от чумата за целия сектор ще са милиарди, коментират експерти

Положителни се оказаха и пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.

На 30 юли първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две диви прасета в Пловдивско.

Следващият ден - 31 юли бе открито пето огнище на свинска чума в индустриална ферма. Същият ден бяха открити още две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път са открити в областите Пловдив и Разград.

Четвърти ден свиневъди блокират пътя Ямбол - Сливен

Четвърти ден свиневъди блокират пътя Ямбол - Сливен

Хората продължават да протестират срещу умъртвяването на животните