Трите свинекомплека в Русенско чакат 1,5 млн.лв. компенсации за загробването на животните и за дезинфекция, информира БНТ.

Сумата е заложена в обществена поръчка, обявена от Агенцията по безопасност на храните. Изпълнителите по нея са били избрани чрез договаряне.

Между 300 и 600 хиляди лева ще получи всеки един от засегнатите индустриални комплекси за дейностите по ликвидирането и загробването на животните. Други 720 хиляди лева ще бъдат дадени на разградска фирма, която ще се заеме с дезинфекцията и обеззаразяването на обектите на територията на областта.

Евтаназията на животните във фермата в село Николово приключи. В другите два свинекомплекса умъртвяването на животните продължава.

Д-р Георги Дяков, директор на регионалната дирекция по безопасност на храните в Русе пояснява, че утре се очаква да приключат и тези в Бръшлен.

По думите му в Голямо Враново нещата вървят бавно.

БАБХ влиза в лични стопанства и търси живи прасета за евтаназия
Обновена

БАБХ влиза в лични стопанства и търси живи прасета за евтаназия

Загубите от чумата за целия сектор ще са милиарди, коментират експерти

Заради заразата засилени са и мерките на Дунав мост. От пътниците, които пресичат границата, се конфискуват колбаси и месо, които се поставят в специален фризер.

Дяков допълва още, че за месец има около 60 кг иззети храни от животински произход, които са по-скоро обект на доставка от български граждани, които идват от чужбина.

Няма установени наличие на Африканска чума по свинете в никоя от тях.

Регионалната дирекция на Агенцията продължава мерките по засиления контрол в по-малките индустриални комплекси в региона в селата Писанец, Щръклево и Караманово, където се отглеждат общо 10 хиляди животни.

Всеки умъртвил превантивно прасе получава 300 лв., уверява БАБХ

Всеки умъртвил превантивно прасе получава 300 лв., уверява БАБХ

Сега изработват правила, за да няма спекулации, домашните прасета не са регистрирани

Припомняме, че по-рано днес стана ясно, че БАБХ влиза в лични стопанства и ще търси живи прасета за евтаназия.

Четвърти ден пък продължава блокадата на пътя Сливен-Ямбол заради умъртвяване на свинете. 

Преди това стотици се събраха в Пазарджик, за да протестират срещу заповедта за избиване на домашните свине от частните дворове.

На среща с кметовете от област Пазарджик премиерът Бойко Борисов обеща свиневъдите да бъдат компенсирани с 300 лв. на двор.

След това Корнелия Нинова заяви, че с 300 лв. Борисов се подиграва с тревогите на хората.

Четвърти ден свиневъди блокират пътя Ямбол - Сливен

Четвърти ден свиневъди блокират пътя Ямбол - Сливен

Хората продължават да протестират срещу умъртвяването на животните

Припомняме, че заразата порази три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Положителни се оказаха и пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.

На 30 юли първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две диви прасета в Пловдивско.

Следващият ден - 31 юли бе открито пето огнище на свинска чума в индустриална ферма. Същият ден бяха открити още две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път са открити в областите Пловдив и Разград.

Чумата по свинете слезе в Южна България
Обновена

Чумата по свинете слезе в Южна България

Първи случай на зараза във ферма със 17 000 животни в област Силистра

Румъния е разочарована от Борисов за чумата и румънските туристи

Румъния е разочарована от Борисов за чумата и румънските туристи

Припомня на премиера за значителния принос на румънците към българския БВП

Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

На 31 юли при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.