Румъния е разочарована от думите на българския премиер Борисов за африканската чума по свинете и румънските туристи

Министерството на външните работи на страната публикува официално разочарованието си в Туитър и Фейсбук.

"Изразяваме разочарованието си от изказването на министър председателя Бойко Борисов за румънските туристи. Трябва да се напомни, че румънските туристи в България допринасят значително за БВП", пише румънското МВнР в Туитър.

Африканската чума се разраства и в Румъния

Африканската чума се разраства и в Румъния

Огнища са установени в два промишлени свинекомплекса…

"Отвъд техническите аргументи, които ще бъдат предложени от Националния ветеринарномедицински орган за безопасност на храните, за да отговорим на злощастните изявления на премиера на България Бойко Борисов, няма как да не бъдем изненадани и разочаровани от начина, по който българският премиер се позовава на румънските туристи, особено като допринасят съществено за БВП на България", коментира Румъния във Фейсбук.

В петък, Борисов коментира, че чумата е в България благодарение на румънските туристи.

Това се случи на среща с кметове и протестиращи за чумата по свинете в Пазарджишко, придружаван и от земеделския министър Десислава Танева, българският премиер обяснява, че "57 000 коли влизат от Румъния всеки ден през "Дунав мост".

Борисов в Пазарджик за туширане на напрежението с чумата по свинете

Борисов в Пазарджик за туширане на напрежението с чумата по свинете

Бойко Борисов и Танева разговарят с недоволни кметове в Община Пазарджик

Припомняме, на 30 юли първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две диви прасета в Пловдивско.

Следващият ден - 31 юли бе открито пето огнище на свинска чума в индустриална ферма. Същият ден бяха открити още две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път са открити в областите Пловдив и Разград.

Положителни се оказаха и пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

На 31 юли при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.

На 1 август министър Десислава Танева увери, че наблюдават 65 регистрирани свинекоплекса в страната, в 5 от които има огнища на чума.

Всеки умъртвил превантивно прасе получава 300 лв., уверява БАБХ

Всеки умъртвил превантивно прасе получава 300 лв., уверява БАБХ

Сега изработват правила, за да няма спекулации, домашните прасета не са регистрирани