В тежка криза сме. Това призна земеделският министър Десислава Танева пред bTV по повод африканската чума по свинете, която продължава да се разраства.

Обект на внимание са 65 регистрирани свинекомплекса, от които 5 са с огнища. Върви процес за евтаназиране на свинете. От останалите 60 свинекомплекса 18 са в областни територии, на които са определени 20 км санитарни територии. От тях не следва да останат стопанства. В шест области в страната оставаме без превантивна мярка, каза Танева. 

Собственици на прасета готвят протести

Собственици на прасета готвят протести

В Сливен, Разград и Пазарджик

По думите на земеделския министър личните стопанства осигуряват около 3% от нуждите на хората, а местните свинекомплекси осигуряваха 50% от потреблението на свинско месо в страната.

Танева призна също, че в определени области е можело да има мерки, които според нея се изразяват в обучение на населението - какво е африканска чума, как възниква. "Държавата е предприела такова обучение, но може да направим повече", каза министърката.

От месец хора от научната област са на терен в Северна България - те нямат нищо общо с ведомството. 

анкета

Срещу африканската чума по свинете?

Виж резултати

Да се умъртвят всички домашни и диви свине 15.6%

Армията и МВР да блокират страната 6.7%

Държавата да плати за всяко прасе 29.9%

Нищо не може да се направи 5.9%

Няма такава зараза 41.9%

В Европа африканската чума по свинете идва през Русия още 2000-та година, каза Десислава Танева. Това е едно от векторите на зараза, който се движи в Източна Европа. Векторите на зараза са много повече, каза Танева.

В България за пръв път регистрираното огнище на свинска чума е от дива свиня. 11 държави от 7 г. са засегнати - още от 2012 г. Във всяка страна, където е влязъл вируса (на африканска чума по свинете - б.р.), той не е излязъл. Единствено Чехия е установила вируса на етап дива свиня и е умъртвила всички прасета, каза Танева.

Когато говорим за превантивни мерки, се фокусираме върху стопанства, където няма мерки за биосигурност, каза Танева. По думите й щетата за свинефермите у нас е 126 000 домашни свине. 526 са засегнатите свине от лични стопанства без мерки за биосигурност.

Тя акцентира, че от ведомството прилагат като мярка 3 км предпазна зона и 10 км надзорна зона. От тези 28 огнища половината са регистрирани в надзорните зони.

България има капацитет - научен, ветеринарен. Трябва само разбиране, където да приложим допълнително обучение, смята земеделският министър.

В 11 села от областите Сливен, Разград и Пазарджик стопаните на прасета готвят протести заради разпоредените мерки за борба с африканската чума по свинете - спешно заколване на прасетата.

Протестиращите настояват да бъде отменена заповедта за клане на свинете в личните им стопанства и обезопасяване на зоните, където има огнища на свинска чума.

"Министерството и държавните институции не си свършиха работата, независимо, че от 3-4 години опасността е налице. Те спускат заплахи към хората как ще бъдат санкционирани вместо да кажат: "Държавата ще ви подкрепи, ако има такава заплаха", заявиха стопаните.

Те питат защо не се ограничава популацията на дивите прасета, а се посяга на малките стопани. Защо не се взема опита на Литва, недоумяват хората.

Общата ситуацията на африканската чума по свинете ме притеснява, недоволството на хората е част от общата ситуация, каза в отговор министър Танева.

За популация на дивата свиня - мерките са по-различни и се вземат според сезона, който сме - поставят се капани, прави се подборен лов. Има претърсване на 23 огнища на дива свиня и 40 свине, засегнати от чума.

България не прилага най-стриктните мерки. В Литва само за т.г. има 13 нови огнища, общите огнища са 131. Там 67 000 свине са унищожени. Там стопанствата са били регистрирани и с определено ниво на мерки за биосигурност.

В България за да се регистрираш, трябва да си изградил определени нива на биосигурност, допълни тя.

Припомняме, на 31 юли бе открито пето огнище на свинска чума в индустриална ферма.

Същият ден бяха открити още две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път са открити в областите Пловдив и Разград.

Положителни се оказаха и пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

На 30 юли първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета.

Вчера при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.