Собственици на прасета в Сливен, Разград и Пазарджик готвят протести заради мерките, които са разпоредени за борба със африканската чума по свинете, съобщи bTV. 

До вчера всички собственици на прасета в Северна България и около големите свинекомплекси трябваше да заколят животните си, за да не се превърнат в огнища на АЧС, които да пренесат заразата към фермите. Мярката важи, но със срок до 2 август, т.е. утре, и за стопаните на свине в Южна България. 

Наблюдават 65 регистрирани свинекомплекса, в 5 от които има огнища на чума

Наблюдават 65 регистрирани свинекомплекса, в 5 от които има огнища на чума

Личните стопанства дават 3% от свинското месо, свинекомплексите - 50% за пазара ни

Пет са вече свинекомплексите, засегнати от чума. 57 са установените огнища в страната според данните на БАБХ от вчера вечерта.

Прасета вкъщи и в спални да не се крият, отсече Томислав Дончев

Прасета вкъщи и в спални да не се крият, отсече Томислав Дончев

Най-страшно ще бъде, ако епидемията от АЧС я съчетаем с епидемия от политическа глупост

Вчера при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.

Вицепремиерът Томислав Дончев предупреди всички кметове на населени места, че мерките трябва да се спазват. Той посочи, че властите не срещат подкрепа на много места и се разпространява невярна информация, както и се отрича изобщо съществуването на вирус на свинска чума по свинете. 

В Гърция забраниха вноса на свинско месо от България

В Гърция забраниха вноса на свинско месо от България

Контролират граничните пунктове и свинефермите

"Най-страшно ще бъде, ако епидемията от АЧС я съчетаем с епидемия от политическа глупост", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.

анкета

Срещу африканската чума по свинете?

Виж резултати

Да се умъртвят всички домашни и диви свине 15.6%

Армията и МВР да блокират страната 6.7%

Държавата да плати за всяко прасе 29.9%

Нищо не може да се направи 5.9%

Няма такава зараза 41.9%

По информация на БНР кметовете в Пазарджишко с излезли с деклрация, в която заявяват, че няма да допуснат принудително умъртвяване на домашните прасета. Те са категорични, че няма да допуснат в селата си екипите за принудително ликвидиране на прасетата. 

Румен Радев: Чумата и кризата са по цяла България
Обновена

Румен Радев: Чумата и кризата са по цяла България

Президентът свика среща на отговорните министри

Припомняме, вчера беше крайният срок, в който стопаните от Северна България в зоните около свинекомплекси трябва да умъртвят прасетата си си доброволно. За Южна България този срок изтича на 2 август.

Пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново, се оказаха положителни. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.

Африканската чума засегна пети свинекомплекс в страната

Африканската чума засегна пети свинекомплекс в страната

Във фермата в село Българско сливово, община Свищов, се отглеждат 17 000 животни

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

На 30 юли първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета.

Още 2 нови огнища на свинска чума в Монтана и нови случаи в Пловдив и в Разград

Още 2 нови огнища на свинска чума в Монтана и нови случаи в Пловдив и в Разград

От БАБХ препоръчват спешно клане и дълго готвене на прасетата