Още две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път са открити в областите Пловдив и Разград, съобщиха от БАБХ.

Служители на българската агенция по безопасност на храните (БАБХ) откриха случаи на свинска чума в квартал "Младеново", град Лом - 11 свине и в село Ковачица, община Лом - 7 свине, уточняват от агенцията. 

Прасета вкъщи и в спални да не се крият, отсече Томислав Дончев

Прасета вкъщи и в спални да не се крият, отсече Томислав Дончев

Най-страшно ще бъде, ако епидемията от АЧС я съчетаем с епидемия от политическа глупост

Пробите са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София. Това е станало днес, 31 юли. Пробите са взети на 24 юли 2019 г.

Предстои евтаназия на животните и обезвреждане в засегнатия обект, както и при свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания. 

Африканската чума засегна пети свинекомплекс в страната

Африканската чума засегна пети свинекомплекс в страната

Във фермата в село Българско сливово, община Свищов, се отглеждат 17 000 животни

Около новите огнища има 3-километрови предпазни и 10-километрови надзорна зони. Аналогично на вече предприетите мерки при предходните констатирани огнища, в създадените зони на ограничение в засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор

До края на деня стопаните трябва да умъртвят прасетата в Северна България

До края на деня стопаните трябва да умъртвят прасетата в Северна България

Иначе властите предприемат евтаназиране…

Установени са и нови случаи на Африканска чума при 2 диви прасета, които са отстреляни в заграждение в община Куклен, област Пловдив. Открити са и умрели 6 диви свине в ловно стопанство "Воден", област Разград.

От агенцията по храните отново призоваха стопаните да заколят спешно своите свине в задните дворове и да готвят дълго месото.

Припомняме, днес е крайният срок, в който стопаните от Северна България в зоните около свинекомплекси трябва да умъртвят прасетата си си доброволно. За Южна България този срок изтича на 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена, властите ще предприемат принудително евтаназиване на домашните прасета в тези зони.

Пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново, се оказаха положителни. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

Вчера първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета.

Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата.

На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.