Трябва да бързаме, за да изпреварим вируса. Това заяви земеделският министър Десислава Танева след срещата, свикана от президента Румен Радев във връзка с кризата с разпространението на вируса на африканска чума по свинете.

Срещата се проведе в президентството и в нея участваха всички министри от правителството, които са отговорни за справянето с чумата по свинете. Десислава Танева и вицепремиерът Томислав Дончев заявиха, че са информирали държавния глава за всички мерки, които са взети и се взимат.

Танева настоя да се спазят сроковете, дадени на стопанствата да изколят прасетата. Ако те откажат, тази работа ще бъде свършена от ветеринарните власти, подчерта ресорният министър. Тя изрази надежда, че кризата ще бъде овладяна.

Дамян Илиев: Задните дворове са най-опасни за разпространението на чумата

Дамян Илиев: Задните дворове са най-опасни за разпространението на чумата

Според него най-важно е да не се допусне вирусът в индустрията

Няма възможна мярка, която да не е взета, коментира от своя страна вицепремиерът Томислав Дончев. Единствената мярка срещу африканската чума по свинете е да бъдат умъртвени всички свине на територията на страната, но тя не среща обществена подкрепа, допълни той.

Прасета вкъщи, в спални не се крият, предупреди Дончев. 

Той постави акцент върху друга голяма опасност и това е всяването на недоверие в действията на българските ветеринарни власти. "Когато някой обикаля и ви казва, че няма чума по свинете, това е още един стимул, хората, стопаните, кметовете да не ни съдействат", заяви Дончев и заяви, че властите се сблъскват с комични случаи като криене на прасета по домовете, в спални, опити да се пренасят прасета в съседни села по горски пътеки и нощем.

"Така няма да стане - по този начин се пренася заразата", отсече Дончев и призна, че властите имат проблем с кметовете на населени места, а често се отправят и напълно противоречиви послания към хората.

"Най-страшно ще бъде, ако епидемията от АЧС я съчетаем с епидемия от политическа глупост", заяви вицепремиерът Томислав Дончев.  

Всички мерки досега са правилни и адекватни, убеден е той и по думите му президентът Румен Радев е бил запознат с тях. Дончев отново призова всички политици да бъдат съпричастни с мерките, които се взимат, тъй като има кметове на населени места, които са против тях.

Румен Радев: Чумата и кризата са по цяла България
Обновена

Румен Радев: Чумата и кризата са по цяла България

Президентът свика среща на отговорните министри

Работим координирано с всички власти, като МВР са хората, без които не бихме могли да се справим на терен, призна министър Танева. Общо свинекомплексите, регистрирани с мерките за биосигурност, са 65, като в пет от тях има открити огнища.

За тази болест няма открито лечение нито ваксина, отново акцентира земеделският министър. При новата вълна след 2000 година в Европа вече 11 страни членки на ЕС се борят с африканската чума по свинете. В Чехия са пристъпили към тотално избиване на дивата свиня, подчерта тя.

Основната задача в момента е да се претърси за умрели диви свине в инфектираната зона. Поставени са срокове за изграждане на капани с цел депопулация.

БСП иска оставките на Танева, Дончев и Илиев заради чумата

БСП иска оставките на Танева, Дончев и Илиев заради чумата

Според левицата не са взети навременни мерки

Припомняме, днес е крайният срок, в който стопаните от Северна България в зоните около свинекомплекси трябва да умъртвят прасетата си си доброволно. За Южна България този срок изтича на 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена, властите ще предприемат принудително евтаназиване на домашните прасета в тези зони.

Пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново, се оказаха положителни. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра. 

Вчера първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета.

Чумата по свинете слезе в Южна България
Обновена

Чумата по свинете слезе в Южна България

Първи случай на зараза във ферма със 17 000 животни в област Силистра

Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

На 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.