Днес е крайният срок, в който стопаните от Северна България трябва да умъртвят прасетата си си доброволно, предаде БНР. Според заповедта на земеделското министерство, за Южна България този срок изтича на 2 август.

Ако мярката не бъде изпълнена, властите ще предприемат принудително евтаназиване на домашните прасета в тези зони.

Чумата по свинете слезе в Южна България
Обновена

Чумата по свинете слезе в Южна България

Първи случай на зараза във ферма със 17 000 животни в област Силистра

Разпореждането, което вчера беше разпратено до областните управители и местните епизоотични комисии, предизвика недоволство заради кратките срокове, в които общините и кметовете на малките населени места трябва да уведомят стопаните.

Кметовете вече трябва да са посочили местата, на които евентуално ще се загробват евтаназираните животни.

В Ловешка област все още няма регистрирано огнище на африканска чума по свинете, но на вчерашното заседание на епизоотичната комисия като превантивна мярка се обсъждаше и обявяване на бедствено положение в региона заради опасната близост до регистрирани огнища в съседните области.

Чумата по свинете спира проверките на ДФЗ в цялата страна

Чумата по свинете спира проверките на ДФЗ в цялата страна

Съобразяват проверките на кандидатите дали попадат в опасни райони

Вчера първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета. Очаква се днес резултатите от изследванията да бъдат потвърдени или опровергани официално.

Междувременно заразата по свинете продължава да настъпва в Северна България. Нов случай е регистриран в индустриална ферма в село Попина, Силистренска област. Потвърдено е и ново огнище при домашни прасета в град Бяла. Нов случай на болестта е установен и в Свищовско.

Припомняме, шефът на БАБХ Дамян Илиев заяви, че най-опасни за разпространението на заразата са задните дворове.

От ДПС изразиха притеснението си, че хората ще си укрият прасетата.