Чумата по свинете е само част от общата криза в страната заедно с договорите за Ф-16, протестите за избор на нов главен прокурор и теча на данни на над 5 млн. българи от НАП

"Ройтерс" представя България с изплашени за личните си данни хакнати граждани

"Ройтерс" представя България с изплашени за личните си данни хакнати граждани

"Изтичането е особено притеснително поради широко разпространената корупция"

Държавата трябва да демонстрира своята способност да се справи с африканската чума, защото засяга не само бранша, а и всички българи, които отглеждат домашните животни сами. Това каза президентът Румен Радев в началото на инициираната от него среща с министри от кабинета.

Държавният глава свика среща заради разпрастранението на африканска чума по свинете в страната. На срещата присъстват вицепремиерът Томислав Дончев, министрите Десислава Танева, Младен Маринов, Нено Димов и др.

Министърът на земеделието и храните Десислава Танева обясни, че към момента има седем огнища на заразата. Регистрирани са и 26 случая на заразени диви свине.

Африканската чума засегна пети свинекомплекс в страната

Африканската чума засегна пети свинекомплекс в страната

Във фермата в село Българско сливово, община Свищов, се отглеждат 17 000 животни

По време на срещата държавният глава акцентира на нуждата от информираност на гражданите и финансови стимули за компенсиране на стопанствата. Във връзка с това трябва да се проучат и възможностите за съдействие от ЕК, заяви той.

"Всички знаем, че в България недоволните винаги са много повече от протестиращите", изтъкна Радев в началото на срещата. По думите му е важно в настоящия момент държавата да се справи с африканската чума, защото хиляди българи разчитат за своята прехрана на домашните си животни.

Радев прикани да се обединят действията на институциите с местната власт и да има своевременна информация за гражданите. Информираността би гарантирала съдействие, а това е ключов аспект в борбата с чумата, смята той. Държавният глава отбеляза и важната роля на ловците за депопулацията на дивите животни. 

До края на деня стопаните трябва да умъртвят прасетата в Северна България

До края на деня стопаните трябва да умъртвят прасетата в Северна България

Иначе властите предприемат евтаназиране…

Президентът повтори, че са нужни финансови стимули за компенсиране на всички стопани, от които държавата ще изисква да ликвидират отглежданите от тях животни.

"Дълбоко съм убеден, че можем да се справим само с обединените усилия на всички институции, на местната власт, на бизнеса, на браншовите организации и сдружения, и на всички български граждани", каза Радев.

Участниците в срещата представиха актуалната ситуация по разпространението на болестта, както и с предприетите мерки.

Припомняме, днес, 31 юли, е крайният срок, в който стопаните от Северна България в зоните около свинекомплекси трябва да умъртвят прасетата си си доброволно. За Южна България този срок изтича на 2 август. Ако мярката не бъде изпълнена, властите ще предприемат принудително евтаназиване на домашните прасета в тези зони.

Пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново, се оказаха положителни. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

Вчера първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета. 

Закрити врата по делото "Тад груп" заради националната сигурност

Закрити врата по делото "Тад груп" заради националната сигурност

Данните от НАП изпратени до "Бивол", но и световни медии като БиБиСи и Ройтерс

По време на обсъждането резидентът не подмина и темата с набиращите енергия протести за избор на нов главен прокурор, тъй като единственият кандидат - зам.-главният прокурор Иван Гешев обясни в интервю след номинацията си, че е против разделението на властите в държавата, което е гарантирано с Конституцията.

На срещата участваха и представители на Министерството на отбраната, на Българската агенция по безопасност на храните, Държавната агенция "Национална сигурност", Националното ловно-рибарско сдружение "Съюз на ловците и риболовците в България" и Националното сдружение на общините в Република България.