При закрити врата ще разгледа искането на прокуратурата за мярката за неотклонение на Иван Тодоров днес. Това стана ясно от изявлението на прокурор Евгения Станкова пред журналисти. По думите ѝ това се налага "тъй като се касае за данни, които касаят националната сигурност и се иска да не бъдат разгласявани данни, които да всяват допълнително социално напрежение и паника в обществото".

Медиите бяха поканени на брифинг на Спецпрокуратурата, на който въпросите се оказаха излишни, тъй като Станкова обяви, че каквито и въпроси да й бъдат задавани те са обект на засекретяване, тъй като касаят националната сигурност и тя няма да може да отговоря на тях.

Прокуратурата не се съмнява, че Кристиян е хакерът на НАП

Прокуратурата не се съмнява, че Кристиян е хакерът на НАП

Събраните доказателства потвърждавали това

Преди това изявление прокурорът обяви, че са напълно убедени и разполагат с доказателства по обвинението за всяване на смут и страх в обществото и че това е действие, направено целенасочено и срещу политическата и обществената система

Станкова заяви, че прокуратурата разполага с доказателства, че информацията източена от НАП е предоставена на сайта "Бивол" още две-три седмици преди данните да станат публични, както е засякла и скрит чат в Телеграм между един обвиняем и собственика на "Бивол". Освен това данните са изпратени и до световни медии като БиБиСи и Ройтерс, което също доказва, че е била застрашена националната сигурност.

Това е дейност, насочена срещу населението и е за провокиране на нестабилност, обясни Станкова и даде като пример факта, че в момента изключително много граждани са притеснени, сменят си личните карти, страхуват се да не бъдат изтеглени кредити на тяхно име, да не им сменят собствеността на автомобилите и имотите.

Иван Гешев: Пробивът в НАП - активно мероприятие, политическо

Иван Гешев: Пробивът в НАП - активно мероприятие, политическо

По думите му това е една координирана атака срещу държавата

Освен това по думите на Станкова, служителите на НАП работят под изключително напрежение, тъй като били затрупани с заявки и жалби от страна на граждани.

Целта на това деяние - течът на информация и разпространяването й - е да се дестабилизира политическата обстановка в страната и да се всее недоверие в правителството, "каквато обстановка имаме в момента".

Евгения Станкова посочи, че разследващите са открили достатъчно доказателства за съзнателна и целенасочена дейност от страна на тримата обвиняеми, а Иван Тодоров по никакъв начин не съдейства на разследването, тъй като не е предоставил паролите.

От НАП са изтеглени данни в различни конфигурации на повече от 5 млн. и 100 000 български граждани, но е извършено търсене за определени фирми, както и данни на лица на ръководни длъжности и във връзка с популярна хазартна игра.

"Има насоченост към фирмите, чийто данни да бъдат копирани", посочи Станкова.

Обвиненият за хакерската атака към НАП: Не аз пробих системата

Обвиненият за хакерската атака към НАП: Не аз пробих системата

Кристиян Бойков съветва хората да пазят личния си живот, за да не са уязвими

Информация, която Станкова може да даде на журналистите към момента, е, че е направен опит да бъде проникнато в поливната система пред Народното събрание и така при влизане на гости в сградата, тя да бъде включвана. По думите на прокурорката това също застрашава стабилността в държавата и съответно националната сигурност, тъй като цели предизвикване на социална нестабилност. 

Припомняме, трима са обвинени за хакерската атака спрямо базата данни на НАП, разследван от 15 юли тази година. Това са собственикът на "Тад груп" Иван Тодоров, изпълнителният директор Янков и служителят Кристиян Бойков, който беше и първият задържан по случая.

Янков и Бойков са освободени от арест с мярка за неотклонение, а днес се разглежда и мярката на Иван Тодоров, задържан при връщането си от чужбина още на летище София.

Бойков отрича всички обвинения, Тодоров също. От прокуратурата днес обявиха, че обвинението е касаещо националната сигурност и цели всяване на страх и смут в обществото с политическа цел.

Обвиниха и собственика на фирмата, свързвана с хакерската атака срещу НАП

Обвиниха и собственика на фирмата, свързвана с хакерската атака срещу НАП

С обвинения се сдобиха и Кристиян и работодателят му

По случая се води разследване, а НАП все още не е обявила точно какви и колко данни са изтекли от системата й. До този момент има двама наказани от структурите на НАП, но шефът й Галя Димитрова заяви, че няма намерение да подава оставка. Тя има и подкрепата на финансовия министър Владислав Горанов.

Ден след като стана ясно, че има пробив и теч на лични данни, вътрешният министър Младен Маринов призна, че има пробив в националната сигурност на страната и заяви, че една от версиите, по които се работи, е с руска следа. В последствие тази версия бе изоставена. 

Първият, който съобщи за връзка между хакерската атака и сайта "Бивол" беше главния прокурор Сотир Цацаров.