Имаме достатъчно основания да считаме, че Кристиян Бойков е изпълнителят на хакерската атака, но в никакъв случай не е сам - има и поръчител, и подбудител. Така главният прокурор Сотир Цацаров коментира акцията на ГДБОП в офиса, в който работи обвинения преди няколко дни за хакерската атака Кристиян Бойков.

Извършват се претърсвания с разрешения на съда. Целта е да се установи наличие на доказателства за престъпна дейност, поясни обвинител номер 1. По думите му самата фирма трудно би могла да бъде подозирана в престъпление.

Тази сутрин прокуратурата излезе с изявление, че тя не се съмнява, че Бойков е извършил кибератаката.

ГДБОП влезе във фирмата, в която работи обвиненият за хакването на НАП

ГДБОП влезе във фирмата, в която работи обвиненият за хакването на НАП

Не са ясни целите на акцията

Атаката би могла да се тълкува като политическа и може да се тълкува и като бизнес-кооперативна, посочи Цацаров. Контролните органи разполагат с доказателства, че три дни преди изтичането на базите данни на НАП Кристиян Бойков е разполагал с тях. Освен това вече имало доказателства, че той е автор на мейлите, изпратени до медиите.

"Това е негово дело, но в момента се търсят доказателства за съпричастност на други хора и съм сигурен, че ще успеем да ги намерим", изтъкна Сотир Цацаров.

На въпрос дали ще има и други обвинени и други обвинения, Цацаров заяви, че това ще стане ясно, когато се анализират доказателствата, но повтори, че този младеж не е действал сам. По думите на обвинител номер 1 не напразно мярката за неотклонение е била изменена.

Първоначалното убеждение е било, че хакерът е "един самотен играч, който решава, че трябва да тръгне срещу системата и доказва, че системата е неефективна". Следващите ходове при събирането на доказателствата показали, че идеите за хакерската атака не са само негови, а целите за събирането на бази данни не са толкова благородни, колкото изглеждат, заяви Сотир Цацаров.

анкета

Страхувате ли се от теча в НАП?

Виж резултати

Да, там са личните ми данни 41.8%

Да, това е националната сигурност 19.1%

Не, и без това ЕГН ми е навсякъде 30.9%

Глупости 6.1%

Какво се е случило? 2.1%

Осуетиха опит за хакерска атака и срещу Комисията за личните данни

Осуетиха опит за хакерска атака и срещу Комисията за личните данни

Според председателя Венцислав Караджов това е опит за саботаж заради проверката на НАП

Той посочи и че търсени данни са били събрани в един файл, именуван "Търсене за Бивол". Проблемът не е в това, че са били търсени, проблемът е изтеглянето на цялата база данни и целите, за които ще са реализирани, както и фактът, че цялата база данни е разполагаема от извършителя.

"Аз лично не мога да кажа, че е станала кой знае каква трагедия с моето ЕГН и не виждам какво може да се намери. То е известно и не виждам какво може да се намери. Най-много да се търси съответствие между данъчните декларации и декларациите в КПКОНПИ и да се появи поредната невярна статия", подчерта Цацаров.

Според Цацаров трябва да се прави разлика между събрани база данни и проблемът е в целите на събирането и начина, по който ще бъдат използвани.

По думите му базите данни са теглени, събирани, реализиран с чисто търговска цел. Дали тя е законна е съвсем отделен въпрос, каза още обвинител номер 1. При всички случай атаката може да бъде политическа и дава някакъв политически резултат. Припомняме, че такава теза изказа тази сутрин и зам.-главният прокурор Иван Гешев, който към момента е и единственият номиниран за наследник на Цацаров.

Цацаров категорично отхвърли въпрос дали хакерската атака може да е с външен произход."Всичко това руски хакер, Асандж е начална маскировска за създаване на начална версия, която да раздуе нещата повече и повече. Да говорим за чужбина, за Русия и свобода за Асандж звучи благородно, но не е това истината", подчерта обвинител номер 1.

НАП признаха: Досега не са тествали сигурността на системата си

НАП признаха: Досега не са тествали сигурността на системата си

На онлайн платформа проверяваме дали данните ни са компрометирани

Цацаров изказа и мнение, че санкцията, която се предвижда от законодателя, за подобен род престъпления не е висока.

Няма обвързаност между кандидатурата за главен прокурор с хакерската атака, заяви още Цацаров и посочи, че по същата логика журналистите биха могли да питат дали има някаква връзка между кибератаката и искането за оставка на Христо Иванов."Едното е нещо, което е правено, а другото е нещо, което е повтаряно сума пъти досега", посочи той.

Вътрешният министър Младен Маринов не даде повече информация след изказването на главния прокурор. По думите на Маринов фирмата не съдейства и не предоставя паролите за достъп до компютрите на Кристиян Бойков. Няма какво да бъде унищожено, но ако има някъде другаде доказателства и ние не знаем за тях, могат да бъдат унищожени, призна Маринов.

Припомняме, на 15 юли 2019 г. стана ясно, че ДАНС, МВР и НАП проверяваха сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на Националната агенция по приходите. На 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвинение за киберпрестъплението, след като той беше задържан на работното си място. Беше установено, че младежът е пробил и сайта на МОН преди 2 години. По-късно той беше освободен с мотив, че е необходимо да се съберат повече доказателства.

Обвиненият за хакерската атака към НАП: Не аз пробих системата

Обвиненият за хакерската атака към НАП: Не аз пробих системата

Кристиян Бойков съветва хората да пазят личния си живот, за да не са уязвими

Самият Кристиян Бойков отрича да има вина, да е свързан по някакъв начин с теча на данни, а фирмата му застава зад него.

В първите изказвания на вътрешния министър Младен Маринов имаше признание, че има пробив в националната сигурност на страната и заяви, че една от версиите, по които се работи, е с руска следа.

По повод хакерската атака премиерът Бойко Борисов заяви, че в Бъгария има уникални вълшебници в IT сферата и трябва хакерите да работят за държавата.

Цацаров твърдо стои зад номинацията на Иван Гешев

Цацаров твърдо стои зад номинацията на Иван Гешев

Ако се наложи би гласувал за него и втори път