Събраните до момента доказателства не разколебават предположението, че Кристиян Бойков е извършил хакерската атака в НАП. Това съобщават в позицията си от Пресцентъра на прокуратурата.

Това бе оповестено малко след като зам.-главният прокурор Иван Гешев изнесе информация свързана с хакерската атака. По думите му пробивът е НАП е с политическа цел и е въпрос на време да се докаже.

От анализираните данни е направено заключение, че Кристиян е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков.

Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството.

Иван Гешев: Пробивът в НАП - активно мероприятие, политическо

Иван Гешев: Пробивът в НАП - активно мероприятие, политическо

По думите му това е една координирана атака срещу държавата

Установено е, че между 10-12 юли, три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на министър - председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски.

Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора "Авиора консулт".

Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван "Търсене за бивол". След това е извършил търсене в базата данни на НАП с ЕГН на евродепутата Емил Радев.

Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице.

Обвиненият за хакерската атака към НАП: Не аз пробих системата

Обвиненият за хакерската атака към НАП: Не аз пробих системата

Кристиян Бойков съветва хората да пазят личния си живот, за да не са уязвими

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е открит файл с име "математика за домашно", с дата на създаване 11 юли, който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството.

Според прокуратурата това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството.

анкета

Страхувате ли се от теча в НАП?

Виж резултати

Да, там са личните ми данни 41.9%

Да, това е националната сигурност 19.0%

Не, и без това ЕГН ми е навсякъде 30.9%

Глупости 6.2%

Какво се е случило? 2.1%

Осуетиха опит за хакерска атака и срещу Комисията за личните данни

Осуетиха опит за хакерска атака и срещу Комисията за личните данни

Според председателя Венцислав Караджов това е опит за саботаж заради проверката на НАП

В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име "броене за домашно", който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците.

Установено е още, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10 ноември 1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

За разследването на този етап няма съмнение, че Кристиян Бойков е автор и разпространител на писмото до медиите, чийто автор се представя за "анонимен руски хакер".

Продължава работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства.

Предстоят действия по разследването, свързани и с възможното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица.

Докладът за хакерската атака още не е в Комисията за защита на личните данни

Докладът за хакерската атака още не е в Комисията за защита на личните данни

Не създавайте отделни допълнителни бази данни с информация, призова Караджов