Опит за хакерска атака е направен в Комисията за защита на личните данни, потвърди за председателят ѝ Венцислав Караджов, цитиран от БНР.

Опитът е направен през безжичната Wi-Fi мрежа на комисията, което означава, че извършителят физически е бил в района на сградата ѝ, за да се опита да извърши хакерска атака в системата.

Караджов подчерта, че атаката е спряна и затова не може да каже дали целта е бил сайтът на комисията или базата данни.

Според него това е целенасочен опит за саботаж на работата на комисията.

По-рано днес стана ясно, че Комисията започва проверка на НАП заради хакерската атака. 

Обвиненият за хакерската атака към НАП: Не аз пробих системата

Обвиненият за хакерската атака към НАП: Не аз пробих системата

Кристиян Бойков съветва хората да пазят личния си живот, за да не са уязвими

Комисията ще проверява и доколко правилата на НАП за обработване на лични данни, обучението на хора, организацията и взетите технически мерки отговарят на анализираните рискове.

Срокът за приключване на проверката е 20 август.

Междувременно се очаква НАП да подготви и да пусне в сайта си приложение, с което гражданите да проверят дали техни лични данни са станали публично достояние в противоречие със закона.

Обвиненият за атака Кристиян Бойков заяви пред bTV, че не той е пробил системата на приходната агенция. 

Горанов: Течът на данни от НАП не може да навреди на гражданите

Горанов: Течът на данни от НАП не може да навреди на гражданите

Да не героизираме едно престъпление, призова финансовият министър

Припомняме, на 15 юли 2019 г. ДАНС, МВР и НАП проверяваха сигнал от хакер, че е източена значителна част от базата данни на Националната агенция по приходите. Малко преди изказването на президента от прокуратурата съобщиха, че задържаният е освободен с мотив, че е необходимо да се съберат повече доказателства.

На 17 юли на 20-годишния Кристиян беше повдигнато обвинение за киберпрестъплението, след като той беше задържан на работното си място. Беше установено още, че младежът е пробил и сайта на МОН преди 2 години.

Борисов иска хакерите да работят за държавата

Борисов иска хакерите да работят за държавата

По думите му сме имали уникални вълшебници в IT сектора

Ден след като стана ясно, че има пробив и теч на лични данни, вътрешният министър Младен Маринов призна, че има пробив в националната сигурност на страната и заяви, че една от версиите, по които се работи, е с руска следа.

По повод хакерската атака премиерът Бойко Борисов заяви, че в Бъгария има уникални вълшебници в IT сферата и трябва хакерите да работят за държавата.

По-късно стана ясно, че два дни след обявяването на хакерската атака срещу Националната агенция за приходите (НАП), Комисията за защита на личните данни все още не е получила доклада на НАП за пробив в сигурността на данните.

Работодателят на хакера: Кристиян е перфектната жертва

Работодателят на хакера: Кристиян е перфектната жертва

По думите на адвокатите обвиненията срещу Кристиян са абсурдни