"Уникални мозъци имаме, много е важно да намерим начин за такива да имаме възможност да плащаме повече, за да могат да ги ползват службите, за да не ни нанасят хакерски щети, а да ги привлечем да работят в полза на държавата". Това заяви премиерът Бойко Борисов по време на заседанието на Министерския съвет.

"Просто такива вълшебници, невероятни способности", не скри радостта си премиерът от работата на компютърните специалисти. Според него в ИТ технологиите имаме истински вълшебници.

Борисов изтъкна, че трябва да се помисли върху това как да бъдат привлечени, защото работата, която извършват е модерна и един вид "бунтарство", че можеш да преодолееш системи.

Задържан е бял хакер за атаката спрямо НАП
Обновена

Задържан е бял хакер за атаката спрямо НАП

Явор Колев: Липсата на правна култура размива представите му за границите между бял и черен хакер

По думите на премиера явно образованието става все по-добро особено в сферата на ИТ технологиите. 

И ако може, защото са много млади и много кадърни вчера, като задържахме един от хакерите просто такива тежки киберзащити, толкова мощни познания, знания и умения имат, че ако работят за държавата, същото време да работят и за частна фирма, отбеляза Борисов. 

Докладът за хакерската атака още не е в Комисията за защита на личните данни

Докладът за хакерската атака още не е в Комисията за защита на личните данни

Не създавайте отделни допълнителни бази данни с информация, призова Караджов

Борисов похвали работата на МВР и ГБДОП. Министър-председателят обаче съжалява за политически субекти, които само чакат да се случи нещо, за да започнат да правят коментари.

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

В един файл срещу над 1,1 млн. ЕГН-та са изписани доходи и вноски

Над 114 услуги прави НАП. Тя е отворена система, за да улеснява гражданите и винаги една защита е по-слаба, ако някой тръгне да я напада. За това в армията отбранителните системи винаги биват преодолявани, посочи Борисов.

Освен това правителството отпусна и 5 милиона лева по бюджета на Министерство на образованието и науката за ремонт на сградата и музея на Българската академия на науката (БАН) по случай 150 години от основаването на академията. Ако не достигнат, ще дадем още, обеща Борисов.

От своя страна академик Юлиан Ревалски обеща, че средствата ще бъдат изцяло за неотложни капитални ремонти на знакови сгради в центъра на София, които са паметници на културата.

НАП засекли хакерската атака още през юни месец

НАП засекли хакерската атака още през юни месец

Уязвимата услуга е затворена