Двама са уволнени от НАП заради хакерската атака. Директорът на Информационна сигурност и на IT звеното НАП вече не са на работа, обяви финансовият министър Владислав Горанов в кулоарите на парламента.

Ние сме жертви, както всички вие, на едно криминално деяние, целите на което надминават обикновеното хакерство, подчерта той. Не съм чул шефа на ЦРУ да напусне след Уикилийкс, с този аргумент той защити шефката на НАП.

Не трябвало да се обезглавява приходната администрация, когато един успешен неин ръководител заедно с Агенция Митници е успял да увеличи с 50% данъчните приходи за последните няколко години, по мнението му.

"Отговорността, докъдето има пропуски, се носи и ще бъде понесена от тези, които са пряко отговорни за тях", каза още Владислав Горанов. "Има конкретни служители, двама, които вече не са на работа в приходната администрация", отбеляза той и уточни, че директорът на Информационна сигурност и на IT звеното в НАП вече не са на работа.

Горанов призова да не правим от хакера герой

Горанов призова да не правим от хакера герой

Според него нямало неуязвима система

"Със същите аргументи тези, които причиниха това, искаха и правителството да си тръгне. Ние сме жертва, ние не сме извършители на престъплението", обясни Горанов.

Властта била жертва на атаката. Изводите за нас са, че балансът между повече електронни услуги и по-голяма сигурност е много тънък и трябва да бъдем по-прецизни, увери Владислав Горанов.

От данните на гражданите не може да се направи обосновано предположение за имущественото им състояние и те не могат да бъдат засегнати.

Владислав Горанов искал от НАП решения, а не оставки

Владислав Горанов искал от НАП решения, а не оставки

Галя Димитрова се извини на българите за теча на личните им данни

Припомняме, по-рано днес шефът на НАП Галя Димитрова на брифинг - първата си публична поява и публичен коментар след разкриването на хакерската атака от 15 юли тази година - заяви, че няма да подава оставка, заради пробива в системите за сигурност на НАП и изтичането на данни на над 5 милиона българи.