Ще се извърши одит на всички системи на приходната администрация. Към настоящия момент разследващите органи смятат, че е по-вероятно нерегламентираният достъп да е извършен извън системата на НАП. Това заяви финансовият министър Владислав Горанов по повод вчерашната хакерска атака. Въпреки това не се изключва възможността това да е станало от системата (на НАП)

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

НАП, ДАНС, МВР проверяват евентуална хакерска атака

В един файл срещу над 1,1 млн. ЕГН-та са изписани доходи и вноски

Тази атака трябва да бъде червена лампа за всички държавни органи, които управляват такива публични системи. Според Горанов, подобни терористични посегателства не правят услуга на никого и не се толерират.

Няма загубени данни от НАП, увери Горанов. Подобни пробиви могат исторически да бъдат възпроизведени в доста по-богати и развити държави, заяви финансовият министър. 

Червените викат Борисов в парламента заради хакерската атака

Червените викат Борисов в парламента заради хакерската атака

Това била най-мощната атака спрямо държавата според тях

Капацитетът на администрацията не е засегнат, смята той. Горанов увери, че информацията, която е публично достъпна, е защитена. Всеки, който се изкуши да я използва, ще попадне под ударите на законодателството.

По думите му страната ни е станала свидетел на най-сериозната досега хакерска атака. Горанов определи хакерската атака като изключително неприятна ситуация. Във връзка с атаката в страната ни е сигнализирана и Европейската служба за кибератаки

Манолова възмутена от арогантната кибератака срещу гражданите

Манолова възмутена от арогантната кибератака срещу гражданите

Настоява държавата да предприеме незабавни мерки

В парламента пристигна и вътрешният министър Младен Маринов. Той увери, че са съхранени всички налични логове и се извършва анализ. Към момента продължават оперативно-издирвателни мероприятия и откриване на извършителя на престъпното деяние, повтори вътрешният министър.

Пред медиите в кулоарите на парламента Младен Маринов заяви, че никой не е казал, че хакерската атака идва директно от Русия. Той изтъкна, че разследващите органи работят и когато има повече информация, тя ще бъде съобщена. 

ДБГ пита Младен Маринов дали са откраднати банкови сметки след хакерската атака

ДБГ пита Младен Маринов дали са откраднати банкови сметки след хакерската атака

От партията искат президентът да свика Консултативен съвет за национална сигурност

По-рано през деня депутатите от БСП поискаха и премиерът Бойко Борисов да присъства на извънредното заседание на парламента. Щом тази сутрин се събра Съветът по сигурност в Министерския съвет, към момента е крайно нужно господин премиерът да дойде тук, поиска червеният депутат Иван Иванов. Той припомни проблемите с Търговския регистър от миналото лято, средствата, вложени в електронно управление, както и неработещите закони за киберсигурност и за борба с тероризма. 

Припомняме, на 15 юли в няколко редакции е получен мейл за реализирана хакерска атака. Докато специализираните органи проверяваха, журналисти бяха открили свои данни в хакнатата база данни на националната агенция по приходите (НАП).

На следващата сутрин на извънредна среща на службите при премиера Бойко Борисов финансовият министър Владислав Горанов заяви, че изтеклата информация не представлява класифицирани данни. Тя е създадена от самите лица под формата на декларации. Експертните оценки са, че са изтеглени откъслечни парчета от огромната база данни, с която НАП функционира и която постоянно създава.

"В този смисъл не може да се смята, че на база на тази откъслечна информация може да се направи цялостен анализ", заяви Горанов. Той все пак призна, че страната ни е в една ситуация, в която киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство.

Горанов не коментира, че подобна информация може да застраши съответното лице или фирма.

Вътрешният министър Младен Маринов призна, че атаката е удар по националната сигурност на страната. 

От НАП съобщиха, че са засекли хакерската атака още през юни. 

На 29 юни бе арестуван компютърджия, сигнализирал за пробив в системата за записване на детските градини в Стара Загора.

БСК притеснени от хакерската атака

БСК притеснени от хакерската атака

Настояват за ясни отговори за причините и обхвата на изтеклата информация