Левицата иска в парламента да дойдат премиерът Бойко Борисов и министрите Владислав Горанов и Младен Маринов. Причината е хакерската атака срещу информационната система на НАП.

Щом тази сутрин се събра Съветът по сигурност в Министерския съвет, към момента е крайно нужно господин премиерът да дойде тук, поиска червеният депутат Иван Иванов. Той припомни проблемите с Търговския регистър от миналото лято, средствата, вложени в електронно управление, както и неработещите закони за киберсигурност и за борба с тероризма.

Днес сме свидетели на най-сериозната и най-мощната хакерска атака спрямо българската държава, притеснен е Иванов. Председателят на парламента Цвета Караянчева заяви, че ще информира Бойко Борисов и исканите от столетницата министри за желанието на левите.

Малко по-късно парламентарният шеф обяви, че премиерът имал ангажимент, но в Народното събрание ще дойдат министърът на финансите и министърът на вътрешните работи.

От 11 г. изтичат данни, пише руският хакер, информирал за мащабната атака срещу НАП

От 11 г. изтичат данни, пише руският хакер, информирал за мащабната атака срещу НАП

Бил женен за българка, заплашва за още разкрития

Припомняме, по-рано днес стана ясно, че до няколко български медии е било изпратено електронно писмо от лице, което твърди, че е хакерът, извършил вчерашната кибератака срещу Приходната агенция. В него се посочва, че от 11 години има теч на данни.

Заради хакерската атака тази сутрин се проведе извънредна среща на службите при премиера Бойко Борисов, на която финансовият министър Владислав Горанов заяви, че изтеклата информация не представлява класифицирани данни. Тя е създадена от самите лица под формата на декларации. Експертните оценки са, че са изтеглени откъслечни парчета от огромната база данни, с която НАП функционира и която постоянно създава.

"В този смисъл не може да се смята, че на база на тази откъслечна информация може да се направи цялостен анализ", заяви Горанов. Той все пак призна, че страната ни е в една ситуация, в която киберсигурността ще бъде все по-голямо предизвикателство.

От своя страна по-рано днес вътрешният министър Младен Маринов призна, че атаката е удар по националната сигурност на страната.

От НАП пък съобщиха, че са засекли хакерската атака още през юни.

3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака

3% от базата на НАП е засегната от хакерската атака

Пробивът е през услуга, която се използва за възстановяване на ДДС