Единственият кандидат за поста главен прокурор - Иван Гешев излъчи опасни за бъдещето на прокуратурата послания. Това заяви пред БНР адвокат Емилия Недева. Тя е един от адвокатите, подписали искането от адвокатурата членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС) да проверят етичните и професионални качества на Иван Гешев.

"Искаме главен прокурор, чиито девиз е "Законът ми е Бог", каза Недева.

По думите й с интервюто на Гешев пред БНТ той е дал заявка, че не законът и не Конституцията ще бъдат неговите божества, в които се е клел, защото прокурорската клетва включва най-напред изпълнение точно на Конституцията и на законите на страната. Това интервю показа профила и качествата на този кандидат, неговите качества. 

БСП и ГЕРБ пестеливи в коментарите за избора на нов главен прокурор

БСП и ГЕРБ пестеливи в коментарите за избора на нов главен прокурор

Александър Ненков призова темата да не се политизира

"Схващането в част от българската прокуратура, че не може да се разследва без първо да се вземе мярка за неотклонение "задържане" е пагубно по начало за правосъдието, защото до настоящия момент то ни е донесло страхотни финансови загуби", каза адвокатът и даде пример с множеството дела и осъдителните решения на Европейския съд по правата на човека, както и на вътрешните съдилища. 

Недева е категорична, че в интервюто на Гешев има елементаризиране на функциите на адвоката и на задълженията на прокурор. Никакви становища извън подчинените структури на главния прокурор до този момент не подкрепили кандидатурата на Гешев, допълни тя. 

По думите й при обсъждане кандидатура за главен прокурор, трябва да се разгледа цялата дейност, целия професионален път на този кандидат.

Тя даде пример с едно от знаковите дела - по делото "Иванчева" Гешев беше критикуван за незачитане на правата на задържаните, с начина по който са осъществени арести.

"Тогава, ако не сте забравили, той се и подигра с журналистите, които казаха че са видели кметицата, а той им каза: "Това е само мираж", припомни адвокат Недева. 

Иванчева: С Гешев ни подготвят тоталитарна прокуратура в олигархична държава

Иванчева: С Гешев ни подготвят тоталитарна прокуратура в олигархична държава

Поредно гневно мнение срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

На друго мнение е прокурорът от специализираната прокуратура Петър Белчев (припомняме, преди да стане зам.-главен прокурор Иван Гешев беше шеф на Спецпрокуратурата - б.р.) Според Белчев, Гешев е подходящ за главен прокурор. Той призова "критиките да бъдат градивни и обективни, а не дискредитиращи".

Като плюсове на кандидата за главен прокурор Иван Гешев бившият му подчинен изтъкна, че той е работохолик - започва работа много преди 8:30 ч и приключва доста след 17:30 ч.

"На второ място, беше въвел демократичен режим на управление на Специализираната прокуратурата - решенията ги взима той, но винаги изслушва своите административно подчинени прокурори. Но може би най-важното - г-н Гешев умее да носи отговорност за административно подчинените си прокурори", каза Петър Белчев.

По думите на прокурора номинираният за главен прокурор Иван Гешев бил неразбран. Гешев, който директно заяви: "Не споделям виждането на, да ги наречем десните екстремисти, че законодателната, изпълнителната и съдебната власт трябва да са разделени", не искал да каже това, уверява прокурор Белчев.

Според Белчев, Иван Гешев се противопоставял на противопоставянето на трите власти, чието разделение е записано и в Конституцията. 

Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се "новото нормално" - бухалка в човешки вид

Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се "новото нормално" - бухалка в човешки вид

Газят се стандарти на въздържание от политическо говорене, предупреждава Иванов

По повод липсата на конкурент на Гешев за поста, прокурорът подчерта, че според закона има "избор на главен прокурор".

"Там не е казано "конкурс" за главен прокурор или "състезание" за главен прокурор. Ако беше така, щеше да бъде дадена възможност всеки, който желае да участва, да си подаде документите", каза Белчев.

Според него имало високи изискване към участниците в този избор като е ограничил възможността за издигане на кандидатури само до Прокурорската колегия на ВСС и министъра на правосъдието. Изборът на Гешев не бил предизвестен заради предстоящото изслушване на кандидатите.

Друго обяснение, според Белчев е, че имащите право да правят номинации за главен прокурор са единствено и само прокурори и следователи и е нормално те да мислят по сходен начин.

Припомняме, и Камарата на следователите излезе с декларация, че подкрепя номинацията на Иван Гешев.

Според адвокат Недева не може да се твърди единодушието на прокурорите. "Считам, че се е целяло именно да се елиминират всякакви възможности за действие от страна на други групи - други тричленки от прокурорската квота", заяви тя.

Тя акцентира и използвания стил в думите на Иван Гешев - "реч в стил ранен социализъм". В интервюто си пред БНТ той е казал 4-5 пъти думата "болшевики", един път - меншевики и "десни екстремисти".

Според Белчев Гешев си позволявал да говори на достъпен език на обществото, така че да бъде разбран.

Припомняме, след демократичните промени през 1989 г. в България вече има почти две поколения, които не са запознати с дейността на социализма.

Според доктора по конституционно право Борислав Цеков от Институт за модерна политика е категоричен че има "недопустим натиск" срещу кандидатурата на Иван Гешев.

Пропуска се, че преди да бъде излъчена тази кандидатура от Прокурорската колегия във ВСС, това е предхождано от вътрешни консултации, имало е срещи с Камарата на следователите, Асоциацията на прокурорите, където са обсъждани както профилът на бъдещия кандидат, така и различни имена. В крайна сметка са се спрели на една кандидатура, каза Цеков.

Относно интервюто на Гешев, Борислав Цеков каза: "Не виждам нищо укорително в това изявление, за да се стига до такива катастрофични оценки и очаквания". 

Иванчева: С Гешев ни подготвят тоталитарна прокуратура в олигархична държава

Иванчева: С Гешев ни подготвят тоталитарна прокуратура в олигархична държава

Поредно гневно мнение срещу кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска колегия на ВСС.

Според говорителя на ВСС Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура.

От "Демократична България" поискаха оставката на Гешев след неговото изказване, че не одобрява разделението на изпълнителната, съдебната и законодателната власт. В същото интервю Гешев заяви: "Ние нямаме никакви притеснения да повдигнем обвинения на който и да е, независимо към кой олигархичен кръг принадлежи, ако има доказателства.".

Три дни след номинацията на Гешев пред сградата на ВСС стотици граждани протестираха с искането да бъде оттеглена кандидатурата му за главен прокурор.

Камарата на следователите излезе с декларация, че подкрепя номинацията на Иван Гешев.

Преди месец самият Иван Гешев заяви и че очаква сегашното състезание да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти.