Номинираният за главен прокурор Иван Гешев получи подкрепа и от Камарата на следователите. В Становище на следователската колегия на ВСС от днес, се казва, че той отговаря на профила за главен прокурор. 

Неговата кандидатура бе издигната с пълно единодушие от прокурорската колегия на ВСС. 

7 въпроса до членовете на ВСС от "Правосъдие за всеки"

7 въпроса до членовете на ВСС от "Правосъдие за всеки"

Призовават ВСС да оттегли номинацията на Иван Гешев

"Издигнатата кандидатура изцяло отговаря на законовите изисквания, заложени в разпоредбата на чл. 170 ал. 5 от ЗСВ, а именно: спазване на висок етичен стандарт; дългогодишен професионален опит като следовател и прокурор; административен опит като ръководител на специализираната прокуратура и заместник на главния прокурор; умения за работа в екип и мотивиране на колектива; изявена независимост и воля за налагане на законността; решителност при изпълнение на служебните задължения; психическа устойчивост при работа под напрежение и високо ниво на стрес", пишат от Камарата на следователите. 

Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се "новото нормално" - бухалка в човешки вид

Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се "новото нормално" - бухалка в човешки вид

Газят се стандарти на въздържание от политическо говорене, предупреждава Иванов

След като изтъкват качествата, които Гешев според тях притежава, от колегията призовават членовете на ВСС да не се поддават на външен натиск (сутринта стотици граждани излязоха на протест срещу номинацията на Иван Гешев за главен прокурор и сравниха посочването му за този пост с номинацията на Делян Пеевски за шеф на ДАНС - б.р.). 

"Да спрем Гешев - новата бухалка" скандират на протест пред ВСС

"Да спрем Гешев - новата бухалка" скандират на протест пред ВСС

Кандидатурата на Иван Гешев е равносилна на тази на Пеевски за ДАНС

"Призоваваме всички институции и неправителствени организации да не се намесват в работата на единствения легитимен орган в страната, имащ правомощието и отговорността да избере главен прокурор на Републиката", завършва становището на Камарата на следователите.

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска колегия на ВСС.

Според говорителя на ВСС Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура.

Преди ден от "Демократична България" поискаха оставката на Гешев след неговото изказване, че не одобрява разделението на изпълнителната, съдебната и законодателната власт. В същото интервю Гешев заяви: "Ние нямаме никакви притеснения да повдигнем обвинения на който и да е, независимо към кой олигархичен кръг принадлежи, ако има доказателства.".

Три дни след номинацията на Гешев пред сградата на ВСС стотици граждани протестираха с искането да бъде оттеглена кандидатурата му за главен прокурор. 

Преди месец самият Иван Гешев заяви и че очаква сегашното състезание да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти. 

В средата на май месец президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор. Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност."

Около фигурите на главните прокурори не веднъж са се разразявали и скандали. Обвинения за авторитарност и саморазправа, включително и за криминални деяния бяха отправени към Никола Филчев и доведоха до заключенията на Венецианската комисия, наречени "Колев", на името на убития прокурор Никола Колев. Те пък от своя страна предизвикват и инициативите за съдебна реформа в момента, подхванати от правосъдния министър Данаил Кирилов за въвеждане на процедура по разследване на тримата големи в Темида.

Друг скандал около фигура на главен прокурор е записа от април 2013 година от дома на премиера, в който по-късно уволнения градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов, че сам си е избрал Сотир Цацаров. Името на настоящия главен прокурор бе намесено и в Цумгейт - разговор между бизнесмени, на който той е присъствал.