За бившия правосъден министър Христо Иванов няма изненада в единодушната номинация от прокурорската колегия на ВСС на Иван Гешев за главен прокурор.

"Няма нищо безпрецедентно в единодушието на прокурорската колегия. Тя е постоянно единодушна с мнението на г-н Цацаров. Защото самата идея за съществуване на такава колегия, съставена от хора, които са му кариерно подчинени, е нонсенс.".

Това заяви Христо Иванов - бивш правосъден министър и съпредседател на "Демократична България" пред БНТ. 

ВСС: Няма пречка Гешев да се състезава със себе си за нов главен прокурор

ВСС: Няма пречка Гешев да се състезава със себе си за нов главен прокурор

От ВСС му поставили изискванията и той се съгласил

По думите му е проблематично внушението на номинирания за нов главен прокурор Иван Гешев, че по някакъв начин "Демократична България" стои зад пробива в сигурността на НАП.

Причината за подобно внушение, според Иванов е, че те са политическата сила, която най-много настоява за това в България да има реална киберсигурност. 

Десните да замълчат за главния прокурор, поиска Йордан Цонев

Десните да замълчат за главния прокурор, поиска Йордан Цонев

Обществото им дало ролята да си почиват

Той припомни срива в Търговския регистър и необходимостта от мерки, за които още тогава са призовали, допълни Иванов. 

Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се "новото нормално" - бухалка в човешки вид

Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се "новото нормално" - бухалка в човешки вид

Газят се стандарти на въздържание от политическо говорене, предупреждава Иванов

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска колегия на ВСС.

Според говорителя на ВСС Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура.

Преди месец самият Иван Гешев заяви и че очаква сегашното състезание да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти. 

Станков: Изборът на главен прокурор е политически, а не партиен

Станков: Изборът на главен прокурор е политически, а не партиен

Единодушието не е прецедент, но го дразни безапелационността 

В средата на май месец президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор. Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност."

Около фигурите на главните прокурори не веднъж са се разразявали и скандали. Обвинения за авторитарност и саморазправа, включително и за криминални деяния бяха отправени към Никола Филчев и доведоха до заключенията на Венецианската комисия, наречени "Колев" на името на убития прокурор Никола Колев. Те пък от своя страна предизвикват и инициативите за съдебна реформа в момента, подхванати от правосъдния министър Данаил Кирилов за въвеждане на процедура по разследване на тримата големи в Темида. 

До 1 октомври България трябва да предложи изпълнение за 2 решения на ЕСПЧ

До 1 октомври България трябва да предложи изпълнение за 2 решения на ЕСПЧ

Форум обсъжда делата "Колеви срещу България" и "С.З. срещу България"

Друг скандал около фигура на главен прокурор е записа от април 2013 година от дома на премиера, в който по-късно уволнения градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов, че сам си е избрал Сотир Цацаров. Името на настоящия главен прокурор бе намесено и в Цумгейт - разговор между бизнесмени, на който той е присъствал.