Изборът на главен прокурор е политически, а не партиен. Номинирането на Иван Гешев с такова единодушие не е прецедент, но мен ме подразни тази безапелационност, коментира пред БТВ бившият правосъден министър Антон Станков. 

Следващия главен прокурор трябва да е реформатор - да е човек, който е настроен да извърши саможертвени промени. Пример за политически задачи е влизането в Шенген, създаването на европейска прокуратура, отношенията със САЩ и всичко това е политика. Не му завиждам на следващия главен прокурор, обясни той. 

Христо Иванов не е изненадан от единодушието на ВСС за Гешев

Христо Иванов не е изненадан от единодушието на ВСС за Гешев

Колегия, съставена от кариерно подчинени прокурори, е нонсенс, смята бившият министър

"Аз съм по-критично настроен към този избор, защото голяма част от упреците към съдебната власт са на база действията на прокуратурата. Тя винаги е упреквана в подчинение", добави Станков

Данаил Кирилов няма да издига свой кандидат за главен прокурор

Данаил Кирилов няма да издига свой кандидат за главен прокурор

Не очаквам да има промяна при гласуването за Ф-16, заяви Кирилов

Гешев е подкрепен от 11 души, трябва да получи още 6 гласа от съдийската колегия, така че изборът далеч не е предрешен. Освен това не се знае дали ще има втора номинация, коментира Ясен Тодоров, бивш председател на етичната комисия във ВСС.

Има още две заседания на ВСС, на които могат да се издигнат кандидатури.

Номинацията идва от прокурорската колегия във ВСС и аз я приветствам. Тя ще спомогне и за развитието на много млади прокурори, които имат за пример Гешев, обяснява Тодоров.

Според него това наистина е добър стимул за младите прокурори и следователи, които виждат как едно момче "от крайния квартал" тръгва от най-ниското стъпало и има шанс да стане главен прокурор.

Цацаров твърдо стои зад номинацията на Иван Гешев

Цацаров твърдо стои зад номинацията на Иван Гешев

Ако се наложи би гласувал за него и втори път