Правосъдният министър Данаил Кирилов няма да издигне свой кандидат за главен прокурор. Това заяви той пред bTV. В исторически план министър на правосъдието никога не е номинирал главен прокурор, не смятам да бъда иноватор, каза той.

Припомняме, на 22 юли цялата прокурорска колегия на Висшия съдебен съвет издигна кандидатурата на Иван Гешев за нов главен прокурор

Цацаров твърдо стои зад номинацията на Иван Гешев

Цацаров твърдо стои зад номинацията на Иван Гешев

Ако се наложи би гласувал за него и втори път

Припомняме също, по-рано от "Демократична България" поискаха оттегляне на кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и образуване на дисциплинарна проверка за него, заради нарушаване на всички основни принципи на прокурорската етика

Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се "новото нормално" - бухалка в човешки вид

Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се "новото нормално" - бухалка в човешки вид

Газят се стандарти на въздържание от политическо говорене, предупреждава Иванов

По думите му кандидатурата на Иван Гешев се ползва с масова, широка подкрепа. "Дори един кандидат може да не бъде подкрепен, може да възникне противопоставяне между съдийската и прокурорска колегия. Не очаквам това да се случи, не бих искал да участвам в поляризация или подстрекаване към подобна", каза Кирилов. 

След като повтори, че няма намерение да внася своя кандидатура в надпреварата за главен прокурор, той предположи, че може и да внесе своя кандидатура, ако президентът и граждани възразят срещу Гешев. Правосъдният министър обясни, че има още две заседания, в които може да се номинират кандидати. Но освен възражения, трябва да се посочи кандидатура, обясни Кирилов. 

Гешев трябвало да промени поведението си

Гешев трябвало да промени поведението си

По думите на Огнян Дамянов изборът за главен прокурор не е предизвестен

Относно ветото на президента върху ратификацията на договорите за F-16 той не се съмнява, че сделката за американските изтребители ще бъде ратифицирана.

Като доскорошен депутат той информира, че утре ще има извънредно заседание на Комисията по отбрана. В петък се очаква покупката на изтребителите Ф-16 да бъде първа точка в дневния ред на депутатите.

Не очаквам да има промяна при гласуването в парламента, каза Кирилов. По думите му се налага пределна организация на парламентарните групи, които подкрепят ратификацията на този закон и завършване на договора.

Константин Попов: И след ветото по-голям консенсус за изтребител няма да има

Константин Попов: И след ветото по-голям консенсус за изтребител няма да има

По думите му в България има консенсус за евроатлантически ориентация