Няма пречка кандидатът за нов главен прокурор да бъде един и да премине цялата процедура, която е доста публична. Това заяви говорителят на Висшия съдебен съвет Даниела Машева пред Нова телевизия.

По думите й изборът на нов главен прокурор няма да бъде състезание под съмнение. Тя обясни, че мотивите за избора на наследник на сегашния Сотир Цацров ще бъдат обявени на сайта на ВСС.

След това в продължение на два месеца професионалните организации, неправителствените организации, висшите учебни заведения и научни организации ще имат право да изразяват становищата си. 

Гласят Гешев за единствена номинация за главен прокурор

Гласят Гешев за единствена номинация за главен прокурор

Сегашният зам.-главен прокурор отговарял на профила

Прокурорската колегия няма да предлага друг кандидат, допълни Машева. "Наистина за нас е нелогично едни и същи членове на Колегията да предлагат по двама или по повече кандидати", добави тя.

До 24 октомври могат да се изразяват становища и да се задават въпроси, каза още говорителят на ВСС. 

Гешев се кандидатира, за да не отиде на вятъра трудът на колегите му
Обновена

Гешев се кандидатира, за да не отиде на вятъра трудът на колегите му

Очаква срещу себе си клуб по интереси от олигарсите на прехода

"Кандидатът е един, защото ние счетохме, че това е кандидатура, която отговаря изцяло на очертания профил в Закона като критерии и изисквания за качествата на главния прокурор", заяви Машева волята на прокурорската колегия на членовете на Висшия съдебен съвет.

По думите й било взето и мнението на съсловни организации - Асоциация на прокурорите и Камарата на следователите. Кандидатурата на Гешев е била предложена от четирима члена на Колегията, като сред тях не е бил сегашният главен прокурор Сотир Цацаров.

Говорителят на Прокурорската колегия беше категорична, че няма никакви опити за влияние от страна на политици: "Политици с нас не са разговаряли. Предложението за избора беше само в кръга на членовете на Колегията". 

Иван Гешев: Пробивът в НАП - активно мероприятие, политическо

Иван Гешев: Пробивът в НАП - активно мероприятие, политическо

По думите му това е една координирана атака срещу държавата

Относно предишно изказване на Иван Гешев, в което той уверяваше, че няма да се кандидатира за главен прокурор, защото това била кална битка, Машева заяви, че са водили разговори с него. "Обсъждахме неговата визия оттук нататък за развитие на прокуратурата, поставихме изискванията, които бяха изразени от нашите колеги и той се съгласи", заяви говорителят на Висшия съдебен съвет. 

От „Демократична България“ искат оставката на Иван Гешев

От „Демократична България“ искат оставката на Иван Гешев

Призовават ВСС да оттегли номинацията му за главен прокурор и да има дисциплинарно производство

Малко по-късно от "Демократична България" поискаха оставката на Иван Гешев като заместник главен прокурор. От политическото обединение настояват ВСС да оттегли номинацията на Гешев за главен прокурор, а ВСС и правосъдният министър Данаил Кирилов: "да образуват дисциплинарно производство срещу Гешев за нарушаване на всички основни принципи на прокурорската етика".

Иванчева: Няма да има правосъдие за мен и Биляна Петрова с Гешев като главен прокурор

Иванчева: Няма да има правосъдие за мен и Биляна Петрова с Гешев като главен прокурор

Той опропасти живота ни, написа във "Фейсбук" бившият кмет на район "Младост"

Припомняме, номинацията на Иван Гешев стана на извънредното заседание на ВСС на 22 юли, след като на първото заседание на 18 юли номинации не бяха издигнати.

Иван Гешев заяви и че очаква сегашното състезание да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти.

В средата на май месец президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор. Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност."

В демократичната история на България до този момент главни прокурори са били: Иван Николов Татарчев 17.02.1992 - 21.02.1999, Никола Филчев Борисов 16.02.1999 - 22.02.2006, Борис Владимиров Велчев 23.02.2006 - 02.11.2012, Бойко Найденов, изпълняващ функцията от 06.11.2012 - 09.01.2013. Сотир Цацаров встъпи в длъжност през януари 2013 година.

Около фигурите на главните прокурори не веднъж са се разразявали и скандали. Обвинения за авторитарност и саморазправа, включително и за криминални деяния бяха отправени към Никола Филчев и доведоха до заключенията на Венецианската комисия, наречени "Колев" на името на убития прокурор Никола Колев. Те пък от своя страна предизвикват и инициативите за съдебна реформа в момента, подхванати от правосъдния министър Данаил Кирилов за въвеждане на процедура по разследване на тримата големи в Темида.

Друг скандал около фигура на главен прокурор е записа от април 2013 година от дома на премиера, в който по-късно уволнения градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов, че сам си е избрал Сотир Цацаров. Името на настоящия главен прокурор бе намесено и в Цумгейт - разговор между бизнесмени, на който той е присъствал.