Някой изненадан от тази номинация? Изненадата е само една, всички анализатори вещаеха, че ще има поне още една номинация за главен прокурор, от кумова срама, за пред обществото, че има плурализъм, но Гешев е пpeдлoжeн от цялaтa Πpoĸypopcĸa ĸoлeгия - 11 чoвeĸa зaeднo cъc Coтиp Цaцapoв. Тоталитаризъм на макс, само това мога да добавя. Ако с това признаваме, че в цялата държава няма друг подходящ човек за главен прокурор и Гешев е най-доброто, значи сме стигнали много под дъното.

Това написа в профила си във "Фейсбук" бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева по повод номинацията на Иван Гешев за нов главен прокурор.

Гласят Гешев за единствена номинация за главен прокурор

Гласят Гешев за единствена номинация за главен прокурор

Сегашният зам.-главен прокурор отговарял на профила

Дaниeлa Maшeвa мoтивиpa издигaнeтo нa ĸaндидaтa ĸaтo oтгoвapящ нa изиcĸвaниятa: виcoĸ eтичeн cтaндapт, виcoĸa пpoфecиoнaлнa ĸoмпeтeнтнocт, бoгaт пpaĸтичecĸи oпит, pъĸoвoдни aдминиcтpaтивни yмeния, изявeнa нeзaвиcимocт, вoля зa нaлaгaнe нa зaĸoннocттa.

>>> Аз питам в какво и към кого е етичен? Сготви ни и ни опропасти живота на мен и Биляна Петрова, без да му мигне окото. Едва ли това е единствения му грях, за да стигне до тук - главен прокурор, единствен и незаменим, няма втори за номиниране в цялата държава, продължава Иванчева.

Дори самият той, е заявил в интервю, че очаква сегашното състезание да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти. Призна и се засили да се оваля в калта, в мръсната кална схема обаче въвлече и нас. И ние бяхме една стълбичка по калния му път към мястото на главен прокурор.

Познайте дали ще има правосъдие за мен и Биляна? Репресията срешу нас отново ще ни връхлети с пълна сили. Молете се за нас, да оцелеем..., пише още Иванчева. 

Припомняме, че въпреки че неофициално именно Иван Гешев беше спряган като най-вероятна номинация, а и най-вероятен наследник на Сотир Цацаров, шефът на спецпрокуратурата няколко пъти отхвърляше и отричаше такава възможност.

Припомняме също, че вчера стана ясно, че са пуснати четири жалби заради публикуване на лични данни на служители на КПКОНПИ, подсъдими, свидетели, политици, вещи и поемни лица от Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова.

Гешев очаква мръсно и кално съревнование за нов главен прокурор

Гешев очаква мръсно и кално съревнование за нов главен прокурор

Опасява се, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти

Те питат кой публикува в интернет личните данни по делото "Иванчева" - хакер, спецсъд или прокуратурата. Незаконно са публикувани 127 документа (над 1200 страници) с ЕГН, адрес и други лични данни на 100 лица, свързани по делото.

Бившият кмет на столичния район "Младост" Десислава Иванчева и нейната заместничка Биляна Петрова бяха арестувани публично в центъра на София на 17 април 2018 г. Те бяха задържани с безпрецедентно дълъг арест - над 8 часа на централното софийско кръстовище пред Спортната палата. В колата на кметицата бяха открити 70 000 лева, които тя взела като подкуп според прокуратурата.

Службите бяха критикувани още тогава за нарушаване на човешките права на обвиняемите. На последното заседание по делото срещу тях обвиненият заедно с тях по-предишен кмет на столичния район "Младост" Петко Дюлгеров се отметна от показанията си, дадени в досъдебна фаза - а именно, че той е бил посредник между Иванчева и бизнесмена Александър Ваклин за рекордно искания подкуп от половин милион евро. Към момента Иванчева и Петрова са под домашен арест.

Десислава Иванчева се яви на изборите за евродепутат и получи подкрепата на 30 310 души, което е 1.55%. Ден след евровота Иванчева заяви, че обмисля да се кандидатира за кмет на София.