Депутатът от ДПС Йордан Цонев нападна в студиото на Нова телевизия десните формации, които според него нямат правото да се изказват по процедурата по избор на главен прокурор, а се забелязва, че именно те са най-активните по темата.

"Забележете кои са най-шумни по отношение на процедурата за избор на главен прокурор - това е така нареченото "разградско дясно". Те не получиха никаква роля от обществото на последните парламентарни избори. Има Конституция, има закон за съдебната власт, има компетентни органи", посочи още Цонев и подчерта, че тези партии си присвояват права и роли от името на обществото, въпреки че точно от него са получили "ролята да си почиват".

"Демократична България" ще си мечтае за Цацаров, ако Гешев стане главен прокурор

"Демократична България" ще си мечтае за Цацаров, ако Гешев стане главен прокурор

Сотир Цацаров се опитал да се възползва от предизборната ситуация

"Защо е тази яростна атака - във връзка с това, че техните лидери са подсъдими ли", попита реторично Цонев, без обаче да посочи имена на конкретни обвинени и подсъдими политически фигури. Депутатът от ДПС даде и пример, че критиката, че номинираният Иван Гешев е единствен кандидат, явно не се отнася и за харесваната от десните Лаура Кьовеши, която била също единствен кандидат за ръководител на европейската прокуратура. 

Христо Иванов не е изненадан от единодушието на ВСС за Гешев

Христо Иванов не е изненадан от единодушието на ВСС за Гешев

Колегия, съставена от кариерно подчинени прокурори, е нонсенс, смята бившият министър

ДПС няма да взима отношение по процедурата с избора на главен прокурор. Цонев отсече: "Законодателната власт, чийто член съм и аз, няма функции по отношение на избор на главен прокурор. Ние нямаме такива функции."

Според Цонев изказването на Иван Гешев, че не е привърженик на твърдото разделение на властите, не е заявка за диктатура, не е и отричане на конституционния ред, а желание за по-добро координиране и субординация на институциите в държавата.

В рамките на коментара си и за атаката на НАП, течът на данни и разследването, което се води Йордан Цонев отново намеси и десните партии, като според него тяхната активност и случващото се в последните дни не е случайно съвпадение.