Не е работа на политиците да се намесват в избора на нов главен прокурор. Така депутатът от ДПС Хамид Хамид коментира пред журналисти в Народното събрание предрешена ли е надпреварата за нов обвинител номер 1.

Това е работата на независимата съдебна система, да оставят Висшия съдебен съвет (ВСС) да си свърши работата и политиците да се въздържат от коментар.

"Разбирам, че има политиците, които подскачат и "вият на умряло", но това си е техен проблем", отсече депутатът от ДПС и повтори, че трябва да се остави ВСС да си свърши работата.

Румен Петков: Ако всички харесват главния прокурор, да затворим държавата

Румен Петков: Ако всички харесват главния прокурор, да затворим държавата

Според него изборът трябва да бъде прозрачен и хигиеничен

На въпрос дали има нещо общо Делян Пеевски с хакерската атака, Хамид Хамид бе лаконичен в отговора си и заяви, че все още тече проверката и разследване. Той призова политици да не се намесват коментари и по тази тема.

От ДПС няма промяна в позицията им за машинното гласуване.

Припомняме, че по-рано днес пред БНТ зам.-главният прокурор Иван Гешев заяви, че се е кандидатирал, за да не отиде на вятъра трудът на колегите му.

Според Огнян Дамянов, член на прокурорската комисия по номинация, Гешев трябвало да промени поведението си при евентуално заемане на позицията главен прокурор.

Гешев трябвало да промени поведението си

Гешев трябвало да промени поведението си

По думите на Огнян Дамянов изборът за главен прокурор не е предизвестен

От ВСС излязоха с позиция, че няма пречка Гешев да се състезава сам със себе си за нов главен прокурор.

Вчера, 22 юли стана ясно, че Иван Гешев в първата номинация за главен прокурор. Той бе издигнат от прокурорската колегия.

ВСС: Няма пречка Гешев да се състезава със себе си за нов главен прокурор

ВСС: Няма пречка Гешев да се състезава със себе си за нов главен прокурор

От ВСС му поставили изискванията и той се съгласил