Франция ще подкрепи румънския кандидат Лаура Кьовеши като първия главен прокурор на ЕС, обяви лидерът на групата на либералите в Европейския парламент, в която влиза и партията на френския президент Еманюел Макрон, пише "Политико".

"Френското правителство ще информира Съвета на ЕС в близко бъдеще, че е решило да подкрепи Лаура Кьовеши", обяви Дачиан Чолош, румънски депутат, който е председател на групата "Обнови Европа", като се позовава на "последната информация".

Кьовеши все по-близо до поста първи прокурор на ЕС

Кьовеши все по-близо до поста първи прокурор на ЕС

Единственият й конкурент, французинът Бонер, се оттегля

"Надявам се, че това ще доведе до решение в тази посока", каза Чолош пред журналисти в Европейския парламент в Страсбург във вторник.

Френски представител, близък до Макрон, потвърди, че Париж планира да подкрепи Кьовеши, която придоби популярност с преследването и вкарването в затвора на висши политици в Румъния.

Таяни защити Кьовеши, тя е кандидатът на ЕП и се радва на уважение и подкрепа

Таяни защити Кьовеши, тя е кандидатът на ЕП и се радва на уважение и подкрепа

ЕП упреква Румъния за обвиненията срещу нея

До момента Франция подкрепяше своя кандидат за поста - Жан-Франсоа Бонер. Той заяви наскоро в интервю за "Политико", че няма намерение да оттегля кандидатурата си. Но в същото време се разпространява информация, че е фаворит за висш пост във Франция.

Говорител на френската дипломатическа мисия в ЕС коментира, че на този етап не може да потвърди нищо по отношение на кандидатурата на Бонер.

Кьовеши и Бонер са двамата финални кандидати за новия пост главен прокурор на Европейската прокуратура, която ще се бори с измамите, свързани с финансите на ЕС. До момента Кьовеши има подкрепата на Европейския парламент, докато Бонер е фаворитът в Съвета на ЕС.

Брюксел скастри Румъния за Кьовеши

Брюксел скастри Румъния за Кьовеши

Румънското правителство и власти да спазват принципа на сътрудничество в ЕС

Но все още не е ясно дали Кьовеши ще успее да заеме позицията, дори и след промяната в Париж, тъй като тя няма подкрепата на румънското правителство и на други страни. Кандидатите за поста обаче се разглеждат като индивидуални, а не като национални представители на държави, което означава, че не се изисква подкрепата на Букурещ.