От Инициативата "Правосъдие за всеки" призовават членовете на Висшия съдебен съвет да оттеглят кандидатурата на Иван Гешев за главен прокурор и да номинират друг. Те предупреждават, че будното гражданско общество активно ще се противопостави на поредния опит да се излъчи удобен за сенчестата власт главен прокурор.

Изборът на единствен кандидат за главен прокурор изкривява процедурата. Това се казва в становище на Инициативата "Правосъдие за всеки". 

Номинираха Иван Гешев за главен прокурор

Номинираха Иван Гешев за главен прокурор

Зад кандидатурата му застава и сегашният главен прокурор Сотир Цацаров

Единодушната номинация на 11-те членове от прокурската колегия за Иван Гешев е предопределение на избора на следващия главен прокурор. Това е така заради безалтернативността на тази кандидатура, доколкото министърът на правосъдието заяви, че няма да издига кандидат, освен при "съществено изкривяване на процедурата". 

"Един кандидат означава, че в прокуратурата други достойни за този висок пост няма, а това е тежка диагноза за нейната работа. Но и означава също, че каквато и концепция за управление да предложи този кандидат, то той ще бъда избран без съществени критики и въпроси, за да не пропадне самата процедура по избора", пишат от неправителствената организация. 

ВСС: Няма пречка Гешев да се състезава със себе си за нов главен прокурор

ВСС: Няма пречка Гешев да се състезава със себе си за нов главен прокурор

От ВСС му поставили изискванията и той се съгласил

От Инициативата "Правосъдие за всеки" задават следните въпроси към членовете на Висшия съдебен съвет (ВСС):

- Ще гласувате ли за кандидат за главен прокурор, който е склонен да произнася публично присъди без окончателен съдебен акт и да нарича задържани или само обвинени лица "престъпници", без дори да има образувано дело срещу тях и внесен обвинителен акт в съда?

- Ще подкрепите ли с вота си кандидат за главен прокурор, който заявява открито, че е против класическия правен принцип за разделение на властите и обявява себе си за "несистемен играч"?

- Ще дадете ли доверието си на прокурор, който назовава имена на собственици на медии, политици и бизнесмени като хора, вършещи системни престъпления срещу републиката, без срещу същите да са постановени присъди и който нарича политици от легитимни и участващи на избори партии екстремисти?

- Ще може ли да оправдаете подкрепата си за избор за главен прокурор на ръководителя на специализираната прокуратура, който до момента няма нито едно успешно завършено знаково дело с влязла в сила осъдителна присъда?

- Ще се доверите ли на човек, който откровено лъже в свои публични изявления и интервюта, с цел злепоставяне на свои критици или обвинени от него лица?

Въпросите са провокирани от 35-минутното интервю на Иван Гешев, излъчено по Българската национална телевизия. В интервюто има поне пет причини членовете на ВСС да оттеглят подкрепата си за кандидатурата на Гешев. 

Христо Иванов не е изненадан от единодушието на ВСС за Гешев

Христо Иванов не е изненадан от единодушието на ВСС за Гешев

Колегия, съставена от кариерно подчинени прокурори, е нонсенс, смята бившият министър

"Може да го сторите и да излезете с чест от ситуацията, в която се самопоставихте с така излъчената "единна кандидатура", като имате още две дати, на които да номинирате човек с наистина сериозна професионална биография и безспорни нравствени качества", призовават от инициативата "Правосъдие за всеки".

Според неправителствената организация, членовете на ВСС може и да се откажат от номинацията си Иван Гешев, но тогава ще трябва да мотивирате добре своя вот на 24 октомври. 

Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се "новото нормално" - бухалка в човешки вид

Христо Иванов за Иван Гешев: Показа се "новото нормално" - бухалка в човешки вид

Газят се стандарти на въздържание от политическо говорене, предупреждава Иванов

От Инициативата не изключват възможността да се появи ситуация, в която членовете на ВСС да гласуват за друг кандидат. Тогава ще бъде зададен въпроса - "кога сте били искрени и отговорни - на 22 юли при номинацията на прокурор Гешев или на 24 октомври, когато сте я бламирали по други и отново силно неясни причини", питат от Инициативата членовете на ВСС. 

Адвокати питат висши магистрати за професионализма и морала на Гешев

Адвокати питат висши магистрати за професионализма и морала на Гешев

По думите им отричането на разделението на властите е противоконституционно

От неправителствената организация задават два въпроса към членовете на ВСС:

- Поддържате ли конституционната постановка и основния демократичен принцип на разделението на властите?

- Зачитате ли презумпцията за невинност до постановяване на окончателна присъда и допускате ли да се нарушават граждански права?

Припомняме, Иван Гешев бе номиниран за главен прокурор на 22 юли от цялата прокурорска колегия на ВСС.

Според говорителя на ВСС Даниела Машева няма проблем той да е единствената кандидатура.

Преди ден от "Демократична България" поискаха оставката на Гешев след неговото изказване, че не одобрява разделението на изпълнителната, съдебната и законодателната власт. В същото интервю Гешев заяви: "Ние нямаме никакви притеснения да повдигнем обвинения на който и да е, независимо към кой олигархичен кръг принадлежи, ако има доказателства.".

Преди месец самият Иван Гешев заяви и че очаква сегашното състезание да е мръсно и кално и се опасява, че ще се купуват магистрати, политици и журналисти.

В средата на май месец президентът Румен Радев организира серия срещи с шефовете в съдебната система, за да консултира критериите и правомощията на главния прокурор. Румен Радев се срещна с главния прокурор Сотир Цацаров, с председателя на ВКС Лозан Панов с председателя на ВАС Георги Чолаков и с представляващия ВСС Боян Магдалинчев.

След тези срещи примиерът Бойко Борисов определи консултациите като намеса в съдебната власт, но представителите на съдебната власт не приеха подобна оценка. В отговор на упрека на премиера, президентът отговори: "Не каня магистрати вкъщи, искам законност."

Около фигурите на главните прокурори не веднъж са се разразявали и скандали. Обвинения за авторитарност и саморазправа, включително и за криминални деяния бяха отправени към Никола Филчев и доведоха до заключенията на Венецианската комисия, наречени "Колев" на името на убития прокурор Никола Колев. Те пък от своя страна предизвикват и инициативите за съдебна реформа в момента, подхванати от правосъдния министър Данаил Кирилов за въвеждане на процедура по разследване на тримата големи в Темида.

Друг скандал около фигура на главен прокурор е записа от април 2013 година от дома на премиера, в който по-късно уволнения градски прокурор Николай Кокинов заявява на Борисов, че сам си е избрал Сотир Цацаров. Името на настоящия главен прокурор бе намесено и в Цумгейт - разговор между бизнесмени, на който той е присъствал.