Хакери разкриха планове на руските служби за сигурност да отделят интернета си от този на останалия свят, съобщава "Дейли мейл".

По предварителна информация 7.5 терабайта от данните на основния подизпълнител на Федералната служба за сигурност са били откраднати и разпратени до медиите за публикуване.

Хакерите са проникнали в сървъра на московската ИТ компания SyTech, която работи с Федералната служба за сигурност по интернет проекти. След пробива те са оставили усмихнато лице на началната страница на компанията, както и снимки, разкриващи нелегалното им проникване в системата на 13 юли.

Тъмната страна на Кремъл - хакери пуснаха руски документи

Тъмната страна на Кремъл - хакери пуснаха руски документи

Публикуването на документите е символичен контраудар

Откраднатите файлове били предоставени на хакерската организация "Дигитална революция", която ги разпратила до различни медии.

Смята се, че това е най-големият теч на данни в историята на руските разузнавателни служби. Разкрити са детайли за проекти, свързани с извличане на информация от социални мрежи като Фейсбук и LinkedIn, както и разкриването на самоличността на потребители на браузъра Tor, който се използва за заобикаляне на ограничения в интернет, прикриване на данни и достъп до т. нар. "тъмна мрежа".

Хакерите разкриват, че SyTech е работила по най-малко 20 непублични ИТ проекта по поръчка на руските спецслужби. Тези документи обаче не съдържат държавни тайни.

Според съобщенията проектите включват събиране на данни от социалните мрежи, както и планове на Русия да изгради свой собствен и отделен интернет.