Индустриална ферма в село Попина, община Ситово, област Силистра е поразена от вируса на африканска чума по свинете. Положителните проби са лабораторно потвърдени днес, 30 юли 2019 г., от Националната референтна лаборатория в Националния диагностичен научноизследователски ветеринарномедицински институт в София, съобщават от БАБХ.

В засегнатия свинекомплекс се отглеждат 17 000 животни. Това е четвъртият случай на потвърдено огнище със заболяването АЧС в индустриална ферма и първи за областта. Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас. Отрицателни пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско.

Предприети са мерките за контрол и ликвидиране на заболяването съгласно правилата. Предстои принудителното убиване по хуманен начин и обезвреждането на всички заразени и контактни свине в засегнатия обект, както и на свинете в рисковата зона с неясен здравен статус и произход, при спазване на нормативните изисквания.

И от ДБ поискаха оставката на шефа на БАБХ Дамян Илиев

И от ДБ поискаха оставката на шефа на БАБХ Дамян Илиев

Липсва адекватна превенция от страна на държавата

Отделно на това се потвърди и едно ново огнище на Африканска чума при домашни свине в област Русе, град Бяла. Поразено е лично стопанства, в което се отглеждат 9 нерегистрирани свине. Населеното място попада в 10 км надзорната зона, създадена около потвърденото на 16 юли 2019 г., като огнището е в регистрирана фамилна ферма тип А в село Пет кладенци, община Бяла. Взетите проби са потвърдени като положителни за вируса на Африканска чума по свинете (АЧС) от днес, 30 юли 2019 г.

В Попина и Бяла са създадени зони на рестрикция -3 км предпазна и 10 км надзорна зони. Предстои принудителното умъртвяване по хуманен начин и обезвреждането на домашни свине в 3 км предпазна зона при спазване на изискванията на Наредба № 22.

Установен е и нов случай на Африканска чума при 6 диви свине в община Свищов, област Велико Търново.

Дамян Илиев: Задните дворове са най-опасни за разпространението на чумата

Дамян Илиев: Задните дворове са най-опасни за разпространението на чумата

Според него най-важно е да не се допусне вирусът в индустрията

В засегнатите области се провежда засилен клиничен и лабораторен надзор. БАБХ отново предупреждава, че се забранява влизането и излизането на хора и автомобили без разрешение от БАБХ, в района на обектите, по време на изпълнение на мерките, с изключение на служители на МВР, медицински лица, в това число и Спешна медицинска помощ, представители на централната и местната власт, и областната администрация и лица имащи адресна регистрация в съответното населено място.

Неспазването на правилата за биосигурност при ловуване, както и ниската биосигурност при отглеждане на свине в домашни условия, са ключови за пренасяне на заразата от дивите към домашните свине, посочват отново от БАБХ и припомнят, че човешката дейност в тази кризисна ситуация е основен преносител на заразата - чрез изхвърлянето на всякакви отпадъци, карантии и оставяне на трупове, което води до замърсяване на околната среда и местообитанията на дивата свиня и разпространение и предаване на вируса от домашни към диви свине.

От съществено значение стопаните да спазват правилата за превенция на заболяването. Всички случаи на болни и умрели свине трябва да бъдат докладвани незабавно. Отпадъци от свинско месо и продукти, както и опаковки от тях, не трябва да се изхвърлят на нерегламентирани места и в природата. Части от трупове, включително трупове на отстреляни диви свине не трябва да бъдат оставяни в природата, а да се загробват и местата да се дезинфекцират.

Чумата по свинете слезе в Южна България
Обновена

Чумата по свинете слезе в Южна България

Първи случай на зараза във ферма със 17 000 животни в област Силистра

На заседание в Министерски съвет беше обявено, че военна полиция и ветеринарни специалисти ще наблюдават процеса на клане на свинете в цялата страна, отделно на това всички стопанства от типа заден двор в 20-километровата зона около свинекомплексите трябва да бъдат ликвидирани.

Припомняме, че всички прасета във видинския квартал "Нов път" са рискови.  ДПС пък изразиха притеснението си, че хората ще си укрият прасетата.

Във връзка с разпространението на болестта четири области обявиха бедствено положние - Русе, Плевен, Добрич и Разград, а още области обявиха превантивни мерки.

Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чуматаНа 25 юли Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете, която заплашва целия сектор у нас. 

С военна полиция охраняват кланиците за прасета

С военна полиция охраняват кланиците за прасета

Африканската чума по свинете влезе във Видин