БСП поиска оставките на земеделския министър Десислава Танева, на шефа на БАБХ Дамян Илиев и на Томислав Дончев, който оглавява националния епизоотичен щаб.

Причината невзетите навременни мерки срещу Африканската чума. 

Земеделският министър Десислава Танева не се притеснява от исканата й оставка от левите. В тази ситуация ще е облекчение, коментира тя в кулоарите на парламента.

Припомняме, че днес в пленарна зала министър Танева отговори на всички въпроси и нападки от страна на опозицията и е отчете всички мерки, предприети от държавата до този момент. 

Тя обаче очаква разпространението на болестта да продължи, тъй като пикът обичайно е през месеците юли, август и септември.

Десислава Танева очаква още огнища на чума в страната

Десислава Танева очаква още огнища на чума в страната

13 европейски страни поразени от чумата по свинете

В кулоарите пред журналисти Танева призна, че основният проблем, с който са се сблъскали първоначалното е било неразбирането на хората за африканската чума по свинете и какви последици може да има от заболяването. Вече в областите, в които има открити огнища на чума, има по-голямо разбиране.

Едно от най-важните неща е разбирането и съзнанието на всеки, който е част от обществените отношения, за болестта, разпространението и ликвидирането й, обоснова се земеделският министър.

Потвърдиха нови огнища на чума в областите Плевен и Велико Търново

Потвърдиха нови огнища на чума в областите Плевен и Велико Търново

Открити са в две лични стопанства с по 30 прасета

Припомняме, Еврокомисарят по здравеопазването и безопасността на храните Витянис Андрюкайтис заяви, че България може да изгуби свиневъдството си.

Земеделският министър Десислава Танева призна за пропуски в мерките за справяне с чумата по свинете.

Чумата по свинето порази първо свинеферма в село Николово, а след това огнище бе открито и в село Бръшлен.

На 24 юли втора ферма в русенско бе засегната от чумата и започна умъртвяване на животните. Плевен и Разград обявиха бедствено положение.

Вчера бяха потвърдени още 2 огнища на заразата в област Плевен и Велико Търново. 

От ПП "Възраждане" заявиха, че имат съмнения, че изобщо има чума по свинете. 

От ПП "Възраждане" се съмняват, че изобщо има чума по свинете

От ПП "Възраждане" се съмняват, че изобщо има чума по свинете

Държавата действа като бандит

Според бившия заместник министър на земеделието и настоящ депутат Бюрхан Абазов разпространението на заразата е нелогично. Според него прасетата се заразяват от фуражи.

На 21 юли започна и умъртвяването на прасетата от свинефермата в село Николово, където се отглеждат около 17 000 прасета. Тогава огнищата на чума по свинете у нас бяха 17.

Свиневъди заявиха на пресконференция, че искат железни мерки и военно положение заради разпространението на африканската чума по свинете.

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Танева призна за пропуски в мерките за справянето с чумата по свинете

Министърът увери, че няма опасност от екологична катастрофа

БАБХ откри африканска чума в домашно стопанство в Мизия, като по-рано започна и дезинфекция след умъртвяването на прасетата в Бургаско. Тя се извършва в созополското село Зидарово, където в събота бяха евтаназирани над 100 домашни прасета.

В Зидарово беше потвърдено първото за Бургаска област огнище на африканска чума при домашни свине. Стигна се до сблъсъци между собствениците на прасета и инспектори на БАБХ.

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Еврокомисар: България може да загуби свиневъдството си

Небрежност на правителството е предизвикала проблема