Гърция забраниха вноса на свинско месо от България. По граничните пунктове са въведени строги проверки, информира БНР. Повод за тези мерки са увеличаващия се брой огнища на африканска чума по свинете на територията на нашата страна.

Властите контролират и цялата линия в пограничните райони с България. Гръцката агенция по безопасност на храните и ветеринарните власти предприеха превантивни мерки срещу разпространението на африканската чума по свинете. 

Румен Радев: Чумата и кризата са по цяла България
Обновена

Румен Радев: Чумата и кризата са по цяла България

Президентът свика среща на отговорните министри

Всички собственици на свинеферми са информирани и задължени да вземат превантивни мерки. Екипи от специалисти са в постоянен контакт с фермерите и извършват изследвания на свинете.

Проверяват също за сертификати свинете в кланиците

Собственици на прасета готвят протести

Собственици на прасета готвят протести

В Сливен, Разград и Пазарджик

Агенцията по безопасност на храните в Гърция въведе извънредни мерки по контрол след информацията за огнища на африканска чума по свинете в България.

От аграрното министерство в Атина заявиха, че няма регистриран случай на африканска чума по свинете в Гърция. Според ветеринари въпрос на време е вирусът да засегне и свинефермите в Гърция.

Премиерът Кириакос Мицотакис се информира лично за прилагане на мерките срещу разпространението на африканската чума по свинете

Наблюдават 65 регистрирани свинекомплекса, в 5 от които има огнища на чума

Наблюдават 65 регистрирани свинекомплекса, в 5 от които има огнища на чума

Личните стопанства дават 3% от свинското месо, свинекомплексите - 50% за пазара ни

Припомняме, на 31 юли бе открито пето огнище на свинска чума в индустриална ферма.

Същият ден бяха открити още две нови огнища на Африканска чума при домашни свине в област Монтана и два случая при диви прасета за първи път са открити в областите Пловдив и Разград.

Положителни се оказаха и пробите за Африканска чума по свинете във фермата в село Българско сливово, община Свищов, област Велико Търново. Това е петата индустриална ферма с потвърдено огнище със заболяването и първа за областта.

Заразата порази вече три големи индустриални ферми в област Русе - в Николово, Бръшлен и Голямо Враново, които осигуряват близо 1/3 от месото на пазара у нас.

Отрицателни бяха пробите от четвъртия свинекомплекс в Русенско. Засегнат е и свинекомплекс в село Попина, община Ситово, област Силистра.

На 30 юли първи положителни проби за африканска чума по свинете бяха получени и в Южна България. Те са взети от две отстреляни в Пловдивско диви прасета.

Вчера при президента Румен Радев се събраха всички отговорни министри, шефове на агенции и служби. Държавният глава обсъди с тях мерките срещу АЧС и начините за справяне със заразата, която се превръща вече в криза.

анкета

Срещу африканската чума по свинете?

Виж резултати

Да се умъртвят всички домашни и диви свине 15.6%

Армията и МВР да блокират страната 6.7%

Държавата да плати за всяко прасе 29.9%

Нищо не може да се направи 5.9%

Няма такава зараза 41.9%