Всички хора, които превантивно са умъртвили домашните си прасета, ще получат обещаните от правителството 300 лева - за дезинфекция на стопанствата си, коментира пред БНР д-р Дамян Денев от Агенцията по храните пред протестиращи от село Мрамор срещу унищожаването на животни.

Така Денев отговаря на съмнения, че парите ще се насочат към фирми, които ще правят дезинфекция, а не към стопаните.

Втора нощ блокада на пътя Сливен – Ямбол от недоволни свиневъди

Втора нощ блокада на пътя Сливен – Ямбол от недоволни свиневъди

Хората твърдят, че животните им не са болни и не разбират какво налага умъртвяването им

Представителят на БАБХ обяснява, че тепърва се изработват правила за получаване на парите поради възможни спекулации, защото домашните прасета не са регистрирани и е трудно да се докаже броят им.

"Има недобросъвестни хора. От кметовете трябва да се водят регистри кой какви животни отглежда. Отделно трябва и регистриран ветеринарен лекар, който също обслужва, специален ветеринарен лекар, така че доста са институциите, които трябва да знаят кои хора отглеждат животни и ще бъдат разписани ясно правилата как точно ще се доказва всичко това нещо, за да няма спекулации и да може наистина всеки, който е усвоил и е спазил тази мярка, да получи необходимото обезщетение".

Протестиращите в Мрамор коментират, че вече нямат прасета, защото са ги заклали в изпълнение на заповедта за санитарната зона. Регионът е без огнища на африканска чума, но селото попада в 20-километрова зона около свинеферма в Петърч и се налага превантивно избиване на животни.

Словесен сблъсък между земеделския министър и Нинова за чумата по свинете

Словесен сблъсък между земеделския министър и Нинова за чумата по свинете

Танева използва "Фейсбук", за да отвърне

Десетина прасета са отглеждани в селото. Почти всички вече са заклани в изпълнение на заповедта. Кметът Ивайло Иванов отрича да е организирал протеста, но коментира, че "дори и да съм аз, няма лошо. Смятам, че прасетата се избиват без основание".

Иванов допълва, че в селото е останала една свиня-майка и лично ще заведе властите, да види дали някой ще посмее да я убие.

Жена, която потвърждава, че е заклала двете си прасета, отглеждани в задния двор обяснява, че подкрепя превантивната мярка.

Част от протестиращите не са от селото и твърдят, че няма чума и че са жертва на опит за завладяване на българските пазари на свинско месо, допълва БНР. 

Нинова: С 300 лв. Борисов се подиграва с тревогите на хората

Нинова: С 300 лв. Борисов се подиграва с тревогите на хората

"Българи, не се поддавайте на манипулации и разделение", зове лидерът на БСП

Тези протестиращи искат хората да не спазват указанията на ветеринарните власти, да не ги допускат до задните си дворове и че не трябва да унищожават прасетата.

"Властта вече е в ръцете на хората и те ще се самоуправляват", обяснява основен оратор на протеста в село Мрамор, представила се като Мадлен Кирчева.

Хората в селото продължават да чакат ветеринарните власти в лицето на БАБХ да дойдат и да говорят с тях.

Села в софийско и ямболско протестират срещу унищожаването на прасета

Села в софийско и ямболско протестират срещу унищожаването на прасета

Втори ден пътят Ямбол-Сливен е затворен повече заради протести