Словесен сблъсък между земеделския министър Десислава Танева и лидера на БСП Корнелия Нинова за чумата по свинете.

По-рано днес Нинова нападна премиера Борисов, че се подиграва с тревогите на хората, след като правителството обеща 300 лева на двор.

Танева използва "Фейсбук", за да отвърне на удара.

Борисов: Компенсираме свиневъдите с 300 лева на двор

Борисов: Компенсираме свиневъдите с 300 лева на двор

Той обеща по време на срещата с кметовете от област Пазарджик

Първо земеделският министър отбелязва, че Африканската чума по свинете е влязла в Европа през 2007 г. в Грузия, пренесена чрез хранителни отпадъци, изхвърлени от кораб.

"На Испания и трябваха 30 години, за да се пребори с изкореняване на чумата. АЧС се разпространява чрез всички възможни пътища. Най-уязвими са личните стопанства, в които няма мерки за биосигурност. Дивите свине също, защото са в открита екосистема", отбеляза тя и добави, че над 23 държави на територията на три континента са засегнати от заболяването.

АПИ дезинфекцира пътищата срещу чума

АПИ дезинфекцира пътищата срещу чума

АПИ дезинфекцира пътищата в граничните райони, паркинги, отбивките за отдих около бензиностанциите, както и около други обекти край които минава интензивен пътникопоток

"В България правителството предприе всички възможни мерки за ограничаване на болестта, съгласно изискванията на компетентните европейски органи", защити министърът правителството.

"Не прави чест на Корнелия Нинова и БСП да се опитват да спечелят избиратели в този тежък момент. За да успеем да се справим, и да ограничим заболяването, е необходимо всички мерки да се изпълняват стриктно. Надявам се, че в тази ситуация всеки отговорен политик ще покаже държавническо поведение и няма да допусне политическите емоции да надделеят", коментира тя изказването на Нинова.

Според министъра отделени са 4,5 млн. лева за доброволно почистване и дезинфекция на личните стопанства.

"Това е единствената възможна финансова подкрепа, защото тези стопанства са нерегистрирани. Всичко в посока обезщетяване на нерегламентирано отглеждане на свине, компрометира останалите мерки за борба с чумата и би поставило на риск и санкции държавата ни. 300 лв. ще получат стопанства без мерки за биосигурност, които доброволно са усвоили месото от нерегистрираните животни в 20-километровите санитарни зони около свинекомплексите. 300 лв. ще получат и стопани с унищожени прасета в 3-километровите зони около огнищата", разясни министърът.

Димов не се притеснява от екокатастрофа заради чумата по свинете

Димов не се притеснява от екокатастрофа заради чумата по свинете

ЕК съди България за мръсен въздух, но Димов ще покаже напредък, след лятната ваканция