Африканската чума по свинете не би могла да доведе до екокатастрофа. Скоростта на решаването на проблема е гаранция за неразпространяването му.

Това мнение изрази министърът на околната среда и водите Нено Димов пред Нова телевизия.

Надявам се гражданите ще разберат и да подпомогнат този процес, каза Димов.

Основната отговорност на Министерството на околната среда и водите и басейновите дирекции е да гарантира, че няма преминаване на водата, която се отделя при загробването на умъртвени прасета към подпочвени води, по думите му.

Борисов в Пазарджик за туширане на напрежението с чумата по свинете

Борисов в Пазарджик за туширане на напрежението с чумата по свинете

Бойко Борисов и Танева разговарят с недоволни кметове в Община Пазарджик

Според министъра изгарянето на животните е по-добър вариант от загробването, последно мнение обаче трябва да изкажат експертите.

Според Димов съществува европейска норма за намаляване на популацията в такива случаи, за да може да се минимизира възможността за пренасяне на африканската чума.

Очаква се ловните стопанства, горските стопанства и ловните дружинки да се включат много активно, посочи министърът. Той подчерта думите на ресорния министър Десислава Танева, че вече има и финансов стимул. Това би следвало да накара повече хора да се включат в умъртвяването на животните.

Свиневъди искат извънредно положение в страната

Свиневъди искат извънредно положение в страната

Отглеждането на нерегистрирани животни да се прекрати

Министър Димов коментира и решението на Европейската комисия да съди отново България поради завишени нива на замърсяване на въздуха край Гълъбово.

Още на първите ни срещи, които ще имаме след лятната ваканция с текущата комисия, ще покажем напредъка, който сме направили, обясни той.

От тази година влезе в сила система за ранно предупреждение и за контролиране на нивата на замърсяване. Тя би трябвало да не допусне превишавания на серните окиси.

В района бяха направени много инвестиции. Тенденцията е добра, но е факт, че за периода, за който ни съдят е имало превишавания на нормите.

ЕК съди България за трайно неспазване на изискванията за чист въздух

ЕК съди България за трайно неспазване на изискванията за чист въздух

Иск пред Съда на ЕС получава и Испания